Obama pozval svojho vietnamského náprotivka Truonga Tana Sanga do Bieleho domu

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 10:02 • 2 min
Obama pozval svojho vietnamského náprotivka Truonga Tana Sanga do Bieleho domu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredu oficiálne pozval svojho vietnamského náprotivka Truonga Tana Sanga na júlovú návštevu Bieleho domu. Netradičná pozvánka pre lídra kritizovanej krajiny je podľa prezidentskej kancelárie príležitosťou na diskusiu o možnostiach zlepšenia obchodných vzťahov, spolupráci v zbrojárskom sektore, no i o stave ľudských práv, ktorých nedodržovanie je terčom kritiky zahraničia smerom k juhoázijskej krajine.

slovakia

left justify in out

Pozvánka je o to závažnejšia, že pôjde iba o druhé stretnutie prezidenta USA s lídrom Vietnamu, ktorý bol v druhej polovici 20. storočia dejiskom dlhodobého ozbrojeného konfliktu medzi spojencami vedenými Spojenými štátmi a komunistickým severom krajiny podporovaným spriatelenými krajinami vrátane Sovietskeho zväzu.

Obama určil juhovýchod Ázie za jednu z hlavných priorít svojej zahraničnej politiky. V tomto záujme sa v Bielom dome počas jeho druhého funkčného obdobia objavili lídri Singapuru, Bruneja či Barmy. Teraz to bude prezident 90-miliónovej krajiny na pobreží sporného Juhočínskeho mora, kde vládne komunistická strana potláčajúca opozíciu a obmedzujúca slobodný prístup k informáciám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies