Podarilo sa im pripraviť množstvo virtuálnych predstavení. Čo všetko to obnášalo?

NETKY.SK • 5 Január 2021, 16:41 • 2 min
Podarilo sa im pripraviť množstvo virtuálnych predstavení. Čo všetko to obnášalo?

Rozprávali sme sa s Ivetou Škripkovou, ktorá pôsobí ako riaditeľka banskobystrického Bábkového divadla na rázcestí. Aj o tom, ako koronavírus zasiahol do ich tvorby.

slovakia

left justify in out

Čo všetko ste museli pre to urobiť, aby ste mohli prejsť na nové online-formy predstavení? Čo všetko to obnášalo?

Odpoveď na vašu otázku je jednoduchá a vystihuje ju jedno slovo – všetko. Divadlá nemajú technické zázemie na streaming, alebo kvalitnú tvorbu záznamov, televízna a filmová a mediálna tvorba sa vyvíja samostatne a profesionálne desaťročia. Rovnaká situácia je aj v internetovom priestore.

 

img

 

Takže čo ste museli urobiť?

Čiže, pre divadlá – konkrétne pre naše - to bola úplne nová situácia, ktorá si vyžiadala kompletnú produkčnú, prevádzkovú, technickú, post produkčnú a rovnako tvorivú činnosť v úplne inej oblasti.  A pre nás všetkých znamenala vykročenie do neznámeho tvorivého priestoru.

 

Museli ste k tomu niečo zakúpiť, obstarať?

Jednak sme museli osloviť nové tímy na spoluprácu, ľudí, ktorí majú kamery, zvukovú techniku na nahrávanie, ovládajú strih a pod., a jednak sme ich museli zaplatiť.  Naše divadlo konkrétne spolupracovalo pri obidvoch vlnách pandémie s tromi tímami kameramanov a strihačov, aj so študentami AU, aj s profesionálmi a celkové náklady neboli na túto činnosť neboli nízke.

 

Koľko ste už zrealizovali a koľko v najbližšom období plánujete zrealizovať online-podujatí?

Počas obidvoch vĺn pandémie sme zrealizovali veľa online-podujatí, môžeme ich rozdeliť na on-line vysielané záznamy našich predstavení pre deti a dospelých, na on-line vysielané premiéry, (celkom 3 premiéry), na špeciálne novo vytvorené produkty - dokumenty, rozhovory alebo bábkové talkshow s rôznymi témami napr. o činnosti a minulosti divadla pre dospelých a pod.

 

img

 

Takže je toho viac.

Naše číslo všetkých uvedených podujatí za obidve obdobia lockdownu sa šplhajú k viac ako sto odvysielaných produkcií daných formátov pre deti a pre dospelých. V súčasnosti budeme vysielať divadelné záznamy predstavení pre deti on-line a o ďalších projektoch, nových a súčasných (pre nás a pre publikum) zmysluplných, ešte uvažujeme, závisí od prognóz a toho, ako dlho bude ochromený život v spoločnosti.  Súčasne sme sa zapojili do celoslovenskej akcie Noc divadiel. On line čítaním poviedky R. Dahla a od 25. 11 do 10. 12. do významnej občianskej aktivity Pískanie proti násiliu na ženách! v rámci 16. dní občianskeho aktivizmu v spolupráci so ženskými organizáciami na Slovensku.

 

V súvislosti s novou dočasnou formou predstavení ste vytvorili aj nejaké špeciálne podujatie špeciálne pre online-predstavovanie? Alebo prípadne o nejakom takomto diele uvažujete?

V druhej vlne pandémie sme vytvorili a zrealizovali úplne nové on-line programy, ako sme ich nazývali formáty pre deti a pre dospelých, ktorých cieľom nebolo len pasívne prijímanie a sledovanie záznamov. Pre deti sme ponúkli projekt Divadlo ide do školy v rámci spolupráce s vybranými školami v meste. Žiakom/žiačkám a pani učiteľkám sme ponúkli naše predstavenie s vybranou témou a so špeciálnym príhovorom natočeným pre deti.

 

Kde sa natáčali?

Predstavenia sa točili v divadle len pre tento projekt a deti ich sledovali v rámci jednej triedy a následne nám zasielali spätné reakcie. Išlo o inscenácie z repertoáru divadla, ktoré v sebe nesú rôzne etické a estetické stimuly a pani učiteľky ich mohli zúročiť vo vyučovacom procese.

 

img

 

Napríklad?

Napríklad Výčiny slovenčiny (divadelná jednoaktovka s okoštovaním vybraných slov), O chlapcovi, čo vymenil svoju čiapku za čokoládu, Rozprávky na brušku, Dobrú chuť, vlk, Bubácka rozprávka, Rozprávky o psíčkovi a mačičke, Hviezdy sú tiché a iné.

 

Ešte boli nejaké špeciality?

Rovnako sme zrealizovali on-line produkcie špeciálneho projektu Divadlo MOFEM (mobility&flexibility&emocionality) pre zariadenia, kde sa nachádzajú deti a dospelí s rôznymi  handycupmi, napr. v Kováčovej a Ladomerskej Vieske.  V rámci programu BDNR pre dospelých sme vytvorili dva osobité formáty, jedným sú dokumenty o minulosti divadla Pohľady do spätného zrkadla a ďalším Hviezdy bábkového divadla, komediálnu talkshow hercov a herečiek umeleckého súboru s bábkami, o bábkach (nielen o nich).

 

Je to určite náročné, ale aj tvorivé obdobie.

Na záver sme uviedli work in progress z nového skúškového procesu pripravovanej inscenácie pre dospelých Divadlo na konci sveta, pod rovnomenným názvom. V nových podmienkach, ktoré nastali v r. 2021, budeme opäť uvažovať ako ďalej. No, situácia s on line produkciami je pre nás divadelníkov/divadelníčky profesionálne a komunikačne zložitým obdobím, sme na tom rovnako nezávideniahodne ako profesie v iných oblastiach. Už len aby sme prečkali všetko v zdraví a postupne sa vrátili do normálneho života.

 

Prečítajte si aj o žilinskom bábkovom divadle, ako situácia zasiahla ich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona