Obama nominoval Merricka Garlanda za nového sudcu Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 16:43 • 2 min
Obama nominoval Merricka Garlanda za nového sudcu Najvyššieho súdu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama nominoval dnes Merricka Garlanda na funkciu sudcu Najvyššieho súdu USA.

slovakia

left justify in out

Obamov nominant by mal obsadiť miesto, ktoré sa uvoľnilo vo februári po náhlom úmrtí sudcu Antonina Scaliu, uviedla agentúra AP.

 

Merrick Garland má 63 rokov a zastáva prestížny post hlavného sudcu na federálnom odvolacom súde v metropole Washington. V tejto vplyvnej súdnej inštitúcií pôsobí od roku 1997 a dostal sa tam vďaka podpore oboch hlavných politických strán - republikánov i demokratov.

 

Sudca Antonin Scalia zomrel pred mesiacom počas dovolenky v Texase vo veku 79 rokov. V najvyššej súdnej ustanovizni USA pôsobil 29 rokov a bol známy svojimi striktne konzervatívnymi názormi.

 

Scaliovo úmrtie by potenciálne mohlo zmeniť pomer konzervatívcov a liberálov v rámci Najvyššieho súdu, otázka jeho nástupcu je preto mimoriadne politicky citlivou záležitosťou. Doteraz bol tento pomer 5:4 v prospech konzervatívcov.

 

Prezidentovho nominanta by však mohol odmietnuť potvrdiť Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni. Mnohí republikánski senátori sú presvedčení, že Scaliovho nástupcu by mal navrhnúť až Obamov nástupca v Bielom dome, ktorý sa ujme funkcie v januári 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies