Obama hľadá v Kongrese podporu pre útok na Sýriu

NETKY.SK • 2 September 2013, 12:11 • 2 min
Obama hľadá v Kongrese podporu pre útok na Sýriu

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Barack Obama vedie na pôde Kongresu kampaň s cieľom získať na svoju stranu zákonodarcov, ktorí sú skeptickí voči plánu vojenského zásahu v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu v nedeľu spoločne s viceprezidentom Joom Bidenom a šéfom svojej kancelárie Denisom McDonoughom telefonoval jednotlivým kongresmanom, v čom by mal pokračovať aj v pondelok napriek tomu, že v USA je štátny sviatok. Počas najbližších dvoch dní sú tiež údajne naplánované brífingy pre vybraných členov Kongresu, stále však zostáva otázkou, či rezolúciu vymedzujúcu okruh operácií proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada podporia politici, akým je vplyvný republikán a niekdajší Obamov úhlavný súper John McCain. Podľa zdroja citovaného agentúrou AFP sa pritom Biely dom snaží argumentovať tvrdením, že neschopnosť zakročiť proti al-Asadovi by oslabila "odstrašujúci účinok medzinárodnej normy proti používaniu chemických zbraní" a mohla by tiež "dodať odvahu" Damasku i jeho spojencom - libanonskému Hizballáhu a Iránu.

Obama v sobotu potvrdil zámer zakročiť proti al-Asadovmu režimu v reakcii na chemický útok z 21. augusta, za ktorý je podľa spravodajských služieb USA "s vysokou istotou" zodpovedný. O zásahu však nechá najskôr hlasovať Kongres, ktorý v najbližších dňoch zasadne prvýkrát po letných prázdninách. Minister zahraničných vecí John Kerry napriek tomu cez víkend pripomenul, že prezident má právo konať na základe vlastného uváženia. Podobné hlasovanie v Británii sa minulý týždeň skončilo fiaskom, keď parlament odmietol dať vláde premiéra Davida Camerona mandát na intervenciu v Sýrii. 

Biely dom už avizoval obmedzenú, avšak cielenú vojenskú akciu, ktorou chce potrestať sýrsku vládu za chemický útok pri Damasku. Ten si podľa USA vyžiadal najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí. Vyšetrovanie OSN už podľa Washingtonu nemôže priniesť nič nové a chce sa preto rozhodovať "na základe vlastných hodnôt a záujmov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies