Vedci potvrdili, že jediné východisko z pandémie je očkovanie

NETKY.SK • 15 Január 2021, 09:07 • 2 min
Vedci potvrdili, že jediné východisko z pandémie je očkovanie

Vedeckí pracovníci Slovenskej akadémie vied považujú očkovanie za najúčinnejší a najmenej rizikový spôsob prevencie infekčných ochorení. Podľa nich je očkovanie jediným univerzálnym a vedecky dokázaným mechanizmom „tréningu“ imunitného systému na rozoznanie infekcie a zabránenie vzniku ochorenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) uviedli, že očkovanie je jediné efektívne a eticky akceptovateľné východisko z pandémie.  Vyhlásenie, ktoré poskytla Katarína Gáliková z Referátu pre komunikáciu a médiá SAV, reprezentuje oficiálny názor akadémie. Gáliková dodala, že stanovisko sa opiera o vedecké fakty a medicínske dôkazy pochádzajúce z hodnoverných a verejne dostupných zdrojov. Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 odporúčajú všetkým obyvateľom Slovenska, ak im to umožňuje ich zdravotný stav.

 

 

img


„Vakcinácia je jediné efektívne a eticky akceptovateľné východisko z pandémie, ktoré nám otvorí návrat do normálneho života a umožní oživenie spoločenských a ekonomických aktivít, vrátane vzdelávania,“ vyzdvihli odborníci. Očkovanie považujú za najúčinnejší a najmenej rizikový spôsob prevencie infekčných ochorení. Podľa nich je očkovanie jediným univerzálnym a vedecky dokázaným mechanizmom „tréningu“ imunitného systému na rozoznanie infekcie a zabránenie vzniku ochorenia.

Vedci objasnili, že očkovaná osoba je ochránená pred vznikom či ťažkým priebehom ochorenia. Prevencia vzniku ochorenia očkovaného chráni i pred nepriaznivými zdravotnými následkami, ktoré môžu dlhodobo pretrvávať po prekonaní infekcie vírusom SARS-CoV-2. Pokles chorobnosti vďaka vakcíne, by mohol odľahčiť záťaž zdravotníctva a umožniť obnovenie liečby pacientov s inými ochoreniami, ktorá bola pre pandémiu odložená alebo prerušená.

„Uvedeniu vakcíny do praxe vždy predchádza dôsledné klinické skúšanie na desiatkach tisícok dobrovoľníkov a dôsledná analýza účinnosti a najmä bezpečnosti vakcíny nezávislými národnými a nadnárodnými inštitúciami,“ vysvetlili.

 

img



„Na Slovensku sa v súčasnosti používa vakcína na báze mRNA, ktorá kóduje S proteín vírusu SARS-CoV-2 (Pfizer/BioNTech). mRNA je zabalená v lipidickej nanočastici, ktorá zvyšuje jej stabilitu a zlepšuje účinnosť. Klinické skúšky preukázali jej dobrý bezpečnostný profil a účinnosť 52 percent po 12 dňoch od prvej dávky a 95 percent po siedmich dňoch od druhej dávky,“ poukázali vedci.

 

Pripomenuli i to, že po dosiahnutí určitého percenta očkovaných osôb v populácii vakcinácia navodí kolektívnu imunitu. Zvyčajne sa udáva viac než 70 percent zaočkovaných osôb. Kolektívnou imunitou sa obmedzí šírenie vírusu a zabráni infekcii osôb, ktoré nemôžu byť očkované zo zdravotných dôvodov. Výsledkom tak budú zachránené životy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies