Vyjadrenia európskych lídrov k teroristickému incidentu v Hanau

NETKY.SK • 20 Február 2020, 12:46 • 2 min
Vyjadrenia európskych lídrov k teroristickému incidentu v Hanau

BRUSEL/HANAU - lídri Európskej únie vyjadrili v dnešných hodinách hlboký zármutok a zdesenie nad stredajšou streľbou v nemeckom meste Hanau v Hesensku, pri ktorej prišlo o život 11 ľudí vrátane páchateľa a jeho matky.

slovakia

left justify in out

Von der Leyen

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen vyslovila sústrasť priateľom a rodinám obetí. "Som nesmierne šokovaná tragédiou, ktorá sa stala včera večer v Hanau," napísala na Twitteri.

 

img

 

Ostatní politici v Bruseli

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli uviedol, že je šokovaný a pociťuje hlboký smútok: "Naše myšlienky sú s obeťami, ich rodinami a priateľmi. Sme spoločne voči všetkým podobám nenávisti a násilia".

 

Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý sa má počas dnešného dňa na summite v Bruseli stretnúť aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, streľbu v Hanau označil za "tragédiu. Nezmyselná strata ľudských životov je tragédiou — nezáleží na tom, kde sa odohrá," vyjadril sa na sociálnej sieti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa VentanaDigitalPt (@ventanadigitalpt),

 

Vyjadrenie nemeckého prezidenta

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vo vyhlásení, citovanom denníkom Bild, uviedol, že správu o teroristickom čine v Hanau prijal so zdesením: "Môj hlboký smútok a spolupatričnosť je s obeťami a ich príbuznými. Zraneným želám skoré uzdravenie. Stojím na strane všetkých ľudí, ktorých ohrozuje rasistická nenávisť. Nie sú sami. Som presvedčený, že veľká väčšina ľudí v Nemecku tento čin, ako aj akúkoľvek formu rasizmu, nenávisti a násilia odsudzuje. Nepoľavíme v snahe zabezpečiť pokojné spolunažívanie v našej krajine".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Franceatpress (@franceatpressofficiel),

 

Maas

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v reakcii na streľbu vyzval na zvýšené úsilie v boji proti pravicovému teroru. "Pravicový terorizmus opäť predstavuje nebezpečenstvo pre našu krajinu," zdôraznil. Demokracia sa musí podľa jeho slov brániť pred nepriateľmi slobody.

 

Tretí prípad v priebehu jedného roka

Pripomenul, že ak sa podozrenia potvrdia, pôjde už o tretí prípad násilného činu s krajne pravicovým pozadím v priebehu jedného roka. Vlani v júni bol zavraždený komunálny politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Walter Lübcke. Muž podozrivý z jeho zabitia má väzby na pravicových extrémistov. V októbri 2019 zase došlo k útoku vo východonemeckom meste Halle, kde sa páchateľ pokúsil pomocou streľby a výbušnín dostať do synagógy. Keď sa mu to nepodarilo, zastrelil 40-ročnú ženu a 20-ročného mladíka.

 

img

 

Vrah sa k svojmu činu priznal 

Strelec identifikovaný ako 43-ročný Tobias R. v dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau zastrelil v stredu večer deväť ľudí. Neskôr boli v jeho byte nájdené dve mŕtve osoby - okrem samotného strelca išlo o jeho 72-ročnú matku. Nemecká spolková prokuratúra násilný čin vyšetruje ako terorizmus. Páchateľ zanechal video obsahujúce krajne pravicové a extrémistické názory, v ktorom sa k činu priznáva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies