Obama a šéf iránskej diplomacie si podali ruky, vraj nešlo o plánované gesto

NETKY.SK • 29 September 2015, 12:06 • 2 min
Obama a šéf iránskej diplomacie si podali ruky, vraj nešlo o plánované gesto

TEHERÁN - Americký prezident Barack Obama a iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf si podali ruky, keď na seba natrafili v pondelok počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes iránska oficiálna tlačová agentúra IRNA, ktorá citovala nemenovaný diplomatický zdroj. Podľa neho šéf iránskej diplomacie Zaríf "náhodou" natrafil na Obamu a obaja si podali ruky. Americkej tlačovej agentúre AP sa zatiaľ nepodarilo získať vyjadrenie amerických predstaviteľov USA. Nemenovaný vplyvný iránsky predstaviteľ povedal pre agentúru Reuters, že táto historická udalosť "nebola vopred naplánovaná".

 

"Bola to vlastne náhoda a stalo sa to v pondelok po prejave prezidenta Rúháního na Valnom zhromaždení OSN," uviedol predstaviteľ a dodal: "Rozhodne nebolo nič naplánované, zbehlo sa to za pár sekúnd. Obaja sa zároveň privítali a pozdravili." Ak sa správa potvrdí, bude to prvé podanie rúk amerického prezidenta s iránskym najvyššie postaveným diplomatom od roku 1979, keď islamská revolúcia zvrhla prozápadnú monarchiu v Iráne. Obe krajiny odvtedy nepestovali diplomatické styky.

 

Obama a iránsky prezident Hasan Rúhání sa telefonicky rozprávali v roku 2013, keď Rúhání po svojom debutovom prezidentskom vystúpení na valnom zhromaždení odchádzal z OSN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies