REPORTÁŽ: Remišová predstavila priority pri čerpaní eurofondov, najviac peňazí pôjde do infraštruktúry

NETKY.SK • 7 September 2020, 15:15 • 2 min
REPORTÁŽ: Remišová predstavila priority pri čerpaní eurofondov, najviac peňazí pôjde do infraštruktúry

BRATISLAVA - Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) predstavila päť najdôležitejších oblastí v rámci čerpania eurofondov.

slovakia

left justify in out

Prioritou Slovenska pre čerpanie eurofondov v rokoch 2021 – 2027 bude dobudovanie infraštruktúry. Ako uviedla Remišová, krajina nasmeruje investície do piatich strategických cieľov. Do oblasti Inovatívne Slovensko, Ekologické Slovensko pre budúce generácie, Mobilita, doprava a prepojenosť, Sociálne, spravodlivé a vzdelané Slovensko a Kvalitný život v regiónoch.

 

 

Remišová uviedla, že máme pred sebou jedinečnú príležitosť posunúť Slovensko o jednu generáciu dopredu, ako aj možnosť investovať tieto peniaze do zmysluplných oblastí. Dodala, že tieto financie môžu pomôcť nie len ľuďom, ale aj krajine sa pohnúť prosperujúcim a “zelenším“ smerom.

 

Slovensko potrebuje dobudovať cesty

"Aj po viac ako 15-ročnom investovaní tu máme stále veľký investičný dlh a pre nás najväčšia investícia je v oblasti kohézie, to znamená práve na infraštruktúru," povedala Remišová.

 

Chýbajú najmä investície do ciest a diaľnic či do vysokorýchlostného internetu. Ministerka pripomenula, že aj Európska únia má svoje vlastné priority, a preto 50 % z balíka 12,9 miliardy eur, ktorý by Slovensko malo okrem platieb pre poľnohospodárov dostať, je určených na inovatívne a zelené investície.

 

Do diskusií prizve odbornú verejnosť

Koľko financií z celkového balíka je určených na jednotlivé ciele, Remišová nespresnila. Ani suma 12,9 miliardy nie je podľa nej konečná, nakoľko sedemročný rozpočet EÚ bude ešte musieť schváliť Európsky parlament. Remišová verí, že tieto rokovania budú ukončené najneskôr do konca roka.

 

Následne v prvom štvrťroku budú európske inštitúcie schvaľovať legislatívu, kde Slovensko predloží návrh dohody na odsúhlasenie Európskou komisiou. Ministerka informovala, že približne v druhom štvrťroku bude rezort pripravovať výzvy na čerpanie vyčlenených peňazí. 

 

 

Podľa ministerky bude konečná verzia Partnerskej dohody Slovenska a EÚ hotová na jar budúceho roka. Dovtedy chce Remišová jednotlivé ciele podrobiť "širokej národnej konzultácii".

 

"Plán, ktorý pripravujeme teraz, sa nebude týkať iba jednej vlády," zdôraznila Remišová. Preto je podľa nej dôležité, aby našiel čo najširšiu podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona