Obama a Karzaj podporili mierové rozhovory s Talibanom

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 10:29 • 2 min
Obama a Karzaj podporili mierové rozhovory s Talibanom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a jeho afganský partner Hámid Karzaj podporili konanie mierových rokovaní s radikálnym hnutím Taliban. V utorok o tom informoval Biely dom po videokonferencii oboch lídrov.

slovakia

left justify in out

Obama a Karzaj konštatovali, že "Afgancami vedený mierový proces je najlepším spôsobom na zastavenie násilia a nastolenie stability v Afganistane a celom regióne". Obaja prezidenti tiež podporili zriadenie kontaktnej kancelárie Talibanu v katarskej Dauhe, ktorá má slúžiť na rokovania medzi afganskou Mierovou radou a zástupcom Talibanu. Obama a Karzaj spolu hovorili len niekoľko hodín potom, čo Taliban neúspešne zaútočil na prezidentský palác v Kábule.

Karzaj odmietal rokovať s Talibanom spolu s Američanmi a trval na tom, aby vyjednávania viedli Afganci. Roztržku s USA spôsobil aj fakt, že zastúpenie Talibanu v Katare nieslo názov Islamský emirát v Afganistane, čo bol tiež názov hnutia pred jeho zvrhnutím v roku 2001. Názov kancelárie podľa Karzaja ukázal, ako si USA nectia sľuby dané Afganistanu, čo sa týka roly tohto zastupiteľstva. USA sa totiž zaručili, že kancelária Talibanu nebude de facto diplomatickou misiou a nebude pripomínať zastúpenie exilovej vlády. Taliban odmietal viesť rozhovory v Afganistane a zriadenie kancelárie presadili Spojené štáty. Hnutie muselo z budovy kancelárie zvesiť svoju vlajku, čo afganskú vládu uspokojilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies