AKTUALIZOVANÉ: Jankovskej pobyt vo väzbe zrejme končí, čaká ju však sledovací náramok

NETKY.SK • 16 Február 2021, 15:25 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Jankovskej pobyt vo väzbe zrejme končí, čaká ju však sledovací náramok

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prepustil z väzby na slobodu obvinenú Moniku Jankovskú. Lehota Jankovskej väzby sa skončí 11. marca.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, väzbu obvinenej nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Súd uložil obvinenej aj povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu každú zmenu miesta pobytu, uložil jej tiež povinnosti a obmedzenia a nariadil kontrolu obvinenej technickými prostriedkami, konkrétne zariadením na určenie polohy.

V prípade obvineného sudcu Richarda M. sudca zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby a, naopak, väzbu predĺžil do 11. júna. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné.
 

Monika J.,ktorá sa na dnešnom zasadnutí súdu osobne nezúčastnila, bude pre sťažnosť prokurátorky musieť počkať vo väzbe na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. Ako uviedol jej obhajca Peter Erdös, sudca v ústnom odôvodnení rozhodnutia nespomenul zdravotné problémy obvinenej. Monika J. sa však podľa neho necíti po psychickej stránke spôsobilá na výsluch a naďalej je hospitalizovaná vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

 

img

 

Prokuratúra je, naopak, presvedčená, že vo veci je potrebné vykonávať ďalšie dokazovanie. Z tohto dôvodu žiadala väzbu predĺžiť. „Vyšetrovanie je náročné na čas, pretože je tam 21 obvinených a 49 skutkov, takže sa vykonávajú priebežne vyšetrovacie úkony," povedala dozorová prokurátorka Valéria Simonová. Doterajšie priznania Moniky J. podľa nej nie sú dostatočné. „Z môjho pohľadu je to také špekulatívne priznanie," dodala.

Moniku J. a Richarda M. zadržali v marci 2020 v rámci akcie Búrka, ktorá bola zameraná na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy sú bývalá štátna tajomníčka a sudca stíhaní väzobne. Moniku J. museli 31. januára tohto roku eskortovať z banskobystrickej väznice do nemocnice. Dôvodom prevozu bolo nadmerné užitie liekov proti úzkosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona