Dnešným dňom sa začína Európsky týždeň mobility

NETKY.SK • 16 September 2019, 6:26 • 2 min
Dnešným dňom sa začína Európsky týždeň mobility

BRATISLAVA - Presvedčiť ľudí, aby uprednostnili aktívne spôsoby dopravy, ako sú chôdza a cyklistika, má za cieľ Európsky týždeň mobility (ETM). Začína sa už dnes, teda 16. septembra. Ako informovala Iveta Kureková zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), do národnej kampane sa zatiaľ prihlásilo až 55 samospráv.

slovakia

left justify in out

Množstvo podujatí po celom Slovensku spojí tohtoročná téma "Bezpečne na bicykli a pešo". Aktivity majú podľa SAŽP, ktorá kampaň koordinuje, obyvateľom priblížiť, aké výhody im bicykel či chôdza, prípadne využitie verejnej dopravy prináša. Presvedčiť ich má sociálna a ekonomická dostupnosť, spoľahlivosť aj pozitívny vplyv na zdravie a prírodu.

 

 

Po vzore mesta Nováky sa počas ETM 2019 objaví v Banskej Bystrici a Trnave napríklad aktivita nazvaná "Pešibus"."Rodič či iný dospelý dobrovoľník kráča po vopred určenej trase do školy a na dohodnutých zastávkach mu rodičia odovzdávajú svoje deti, žiakov prvého až štvrtého ročníka, ktoré tak v skupine, pod dohľadom a bezpečne prídu do cieľa," približuje SAŽP.

 

img

 

Viaceré samosprávy podľa SAŽP zaregistrovali na stránke ETM aj zrealizované trvalé opatrenia zamerané na udržateľnú mobilitu. Mnohé sú zamerané na dopravnú infraštruktúru pre peších a cyklistov.

 

img

 

Európsky týždeň mobility vyhlasuje každoročne v termíne od 16. do 22. septembra Európska komisia s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Aj na Slovensku je naplnený aktivitami zapojených samospráv a ich partnerov, ktoré tradične uzatvára Deň bez áut.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona