O pár dní začnú na Slovensko prilietať prvé sťahovavé vtáky

NETKY.SK • 14 Február 2017, 14:15 • 2 min
O pár dní začnú na Slovensko prilietať prvé sťahovavé vtáky

BRATISLAVA - Od polovice februára do mája priletí na Slovensko niekoľko desiatok druhov sťahovavých vtákov, ktoré zimujú mimo nášho územia. Ako na svojej internetovej stránke informuje organizácia SOS/BirdLife Slovensko, prvé prilietajú druhy, ktoré prezimujú v južnej alebo západnej Európe, neskôr sa k nim pridávajú tie, ktoré migrovali až do rôznych kútov Afriky.

slovakia

left justify in out

Koncom februára prilietajú prvé cíbiky chochlaté, škovránky, holuby hrivnáky a škorce, prvým lastovičkám a belorítkam prílet potrvá ešte vyše mesiaca, pričom prvé môžme očakávať v strede marca.

 

„Spúšťame avizovanú stránku jarných príletov, keďže s oteplením prichádzajúcim v najbližších týždňoch môžeme očakávať aj naozajstné prílety prvých navrátilcov, a nielen pozorovania niektorých otužilcov, napríklad bocianov, škorcov, cíbikov či škovránkov, ktorým sa nechcelo odletieť," uviedla SOS BirdLife Slovensko s tým, že verejnosť môže na stránke zaznamenávať údaje o prílete pozorovaných sťahovavých vtákov.


Vo formulári treba vybrať druh pozorovaného vtáka, miesto i čas jeho pozorovania. „Ak máte údaje o príletoch druhov, ktoré sa v tabuľke nevyskytujú, môžete ich zadať dodatočne. Čím väčší počet záznamov sa podarí zhromaždiť, tým bude prehľad príletu sťahovavých vtákov presnejší," konštatuje SOS/BirdLife Slovensko. Sťahovavé vtáky pozorované na Slovensku je možné zaznamenávať na stránke https://www.vtaky.sk/springarrivals .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies