Nvidia označuje čínsku spoločnosť Huawei za hlavného konkurenta v hlavných oblastiach vrátane čipov AI

NETKY.SK • 27 Február 2024, 15:42 • 2 min
Nvidia označuje čínsku spoločnosť Huawei za hlavného konkurenta v hlavných oblastiach vrátane čipov AI

HONGKONG - Nvidia označila Huawei za hlavného konkurenta v mnohých oblastiach, vrátane kľúčovej výroby procesorov, ktoré poháňajú systémy umelej inteligencie (AI).

slovakia

left justify in out

Spoločnosť so sídlom v Santa Clare v stredu vo svojej výročnej správe uviedla, že Huawei je konkurentom v štyroch z piatich hlavných kategórií jej podnikania, vrátane dodávania softvéru a hardvéru pre grafické procesory (GPU), ktoré sú široko používané v generatívnej AI.

Medzi ďalšie spoločnosti, ktoré sú v niektorých oblastiach uvedené ako jeho rivali, patria AMD (AMD), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) a Broadcom (AVGO).

Pomenovanie Huawei prišlo len dva mesiace po tom, čo Jensen Huang, generálny riaditeľ spoločnosti Nvidia (NVDA), povedal novinárom v Singapure, že čínsky technologický gigant je podľa správy agentúry Reuters „impozantným“ konkurentom vo výrobe čipov AI.

Spoločnosť so sídlom v Shenzhene, ktorá vyrába smartfóny a telekomunikačné zariadenia, minulý rok prekvapila svet uvedením Mate 60 Pro, špičkového telefónu poháňaného pokročilými čipmi.

Otázky vírili okolo toho, ako Huawei dokázal vyrobiť telefón, keď strávil štyri roky pod americkými obmedzeniami, ktoré mu zakazovali prístup k technológii 5G.

Podľa analytikov tento prelom predstavoval pre Čínu „míľnik“, keďže Peking a Washington sú v boji o polovodičovú technológiu.

V októbri 2022 Bidenova administratíva zaviedla rozsiahle reštrikcie, ktoré mali obmedziť prístup Číny k pokročilým výpočtovým čipom. Začiatkom roku 2023 sa Japonsko a Holandsko pripojili k USA a obmedzili export technológie výroby čipov do Číny.

Peking vrátil úder. V apríli 2023 spustila kybernetickú bezpečnostnú sondu do Micronu predtým, ako zakázala spoločnosti predávať čínskym spoločnostiam pracujúcim na kľúčových infraštruktúrnych projektoch. V júli zaviedla kontroly vývozu dvoch strategických surovín, gália a germánia, ktoré sú rozhodujúce pre globálny priemysel výroby čipov.

V októbri 2023 Bidenova administratíva sprísnila obmedzenia predaja pokročilých polovodičov americkými firmami.

Nvidia vyjadrila obavy z toho, že sa ešte viac dostane do geopolitického napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou. Jej konkurenčná pozícia bola poškodená a mohla by byť z dlhodobého hľadiska ďalej ovplyvnená, ak dôjde k ďalším zmenám v kontrolách vývozu čipov v USA, uvádza sa vo výročnej správe.

„V prípade takejto zmeny [v pravidlách kontroly vývozu v USA] možno nebudeme môcť predať naše zásoby takýchto produktov a možno nebudeme schopní vyvinúť náhradné produkty, ktoré nepodliehajú licenčným požiadavkám, čo nás v skutočnosti vylúči zo všetkých alebo čiastočne Čínsky trh, ako aj ďalšie ovplyvnené trhy vrátane Blízkeho východu,“ uvádza sa v správe.

Nvidia v stredu oznámila silné zisky. Jej zisky za tri mesiace končiace 28. januára vzrástli o 769 % v porovnaní s minulým rokom. Jej biznis v Číne však zasiahli americké obmedzenia predaja čipov do krajiny. „Rast bol silný vo všetkých regiónoch okrem Číny, kde príjmy z našich dátových centier výrazne klesli po nariadeniach vlády USA o kontrole exportu zavedených v októbri [2022],“ uviedla Colette Kress, finančná riaditeľka spoločnosti Nvidia, vo vyhlásení o zisku.

Dátové centrá, ktoré zahŕňajú grafické karty, sú najväčším zdrojom príjmov spoločnosti Nvidia. Tržby z jej hlavnej činnosti v oblasti dátových centier vzrástli v štvrtom štvrťroku medziročne o 409 % na rekordných 18,4 miliardy USD.

Colette Kress povedala, že Čína predstavovala „stredne jednociferné percento“ príjmov z dátových centier spoločnosti vo štvrtom štvrťroku a očakáva sa, že v tomto štvrťroku zostane „v podobnom rozsahu“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Laure He, Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies