Remišová bráni protiinflačný balíček. Smer-SD chce na jeseň referendum

NETKY.SK • 29 Máj 2022, 14:12 • 2 min
Remišová bráni protiinflačný balíček. Smer-SD chce na jeseň referendum

BRATISLAVA - Nedeľné politické debaty sa venovali najmä vládnej pomoci ľuďom proti zdražovaniu a sporom v koalícii. Ako to vidia zástupcovia jednotlivých strán?

slovakia

left justify in out

Peniaze na dofinancovanie opatrení na pomoc rodinám v tomto roku sú zabezpečené z lepšieho výberu daní. V budúcom roku budú musieť hľadať dodatočné príjmy. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minúť 12 to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Podpredseda opozičného Smeru-SD Richard Takáč hovorí o „nepomoci“ a tvrdí, že občania to viacnásobne zaplatia na zvýšených daniach, ktoré avizujú obce a mestá v dôsledku nižších príjmov.

 

img

Richard Takáč

 

Remišová zdôraznila, že rodiny pomoc pocítia. „Každá rodina na Slovensku dostane viac, ako dostáva teraz,“ skonštatovala. Peniaze v rozpočte na dofinancovanie rodinného balíčka do konca tohto roka podľa jej slov sú z lepšieho výberu daní. „Do budúceho roku, áno, budeme musieť hľadať dodatočné príjmy,“ pripustila. Tri koaličné strany sa podľa nej zhodli a navrhovali zdroje ako daň z on-line hazardu, z alkoholu, z nadmerného zisku a daň z oligopolov. „Predbežne nie je na tom zhoda,“ dodala.

 

Prečítajte si tiež: V hre je zníženie dane na benzín a naftu, vyhlásil Kremský

 

Smer-SD podľa Takáča vníma protiinflačný balíček ako „výsmech a pľuvance zo strany vlády“. Pomoc sa podľa neho dotýka len vybraných skupín ľudí a nie je komplexná. Podotkol, že obce a mestá už ohlasujú, že budú zvyšovať dane. Zvyšovanie daňového bonusu sa totiž dotkne ich príjmov. Občania tak podľa Takáča v konečnom dôsledku túto pomoc viacnásobne zaplatia.

 

img

 

Remišová poukázala na to, že samosprávy financujú rozvojové a investičné aktivity vo veľkej miere z eurofondov. Takáč však oponoval s tým, že keď obce a mestá nebudú mať na spoluúčasť, nebudú môcť ísť do eurofondových projektov. Podľa Remišovej by mohlo byť systémovým riešením to, aby samosprávy mali príjem nielen z dane z príjmu z fyzických osôb. Navrhuje, aby urobili daňový mix.

 

Koalícia nemá informácie o tom, že by prezidentka SR Zuzana Čaputová nemala podpísať rodinný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý tento týždeň prešiel parlamentom. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike sa na tom zhodli poslanci Národnej rady SR Marek Šefčík (OĽaNO) a Radovan Kazda (SaS).

 

K téme: Tomáš Valášek chce zaviesť príspevok na bývanie. Kto by ho dostal?

 

Šefčík verí, že prezidentka je prorodinná a zákon podpíše. Poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD Ján Ferenčák povedal, že strana nechá rozhodnutie na prezidentke. Rovnako tak urobí aj Smer-SD, potvrdil to jeho podpredseda Erik Kaliňák.

 

img

 

Ľudia podľa slov Ferenčáka čakajú na pomoc a tá neprichádza, poukázal na narastajúcu infláciu, ale aj na najdrahšiu naftu v krajinách V4. „Balíček nepomohol seniorom, pracujúcim, ktorí nemajú deti, ani chudobným. Pomohol bohatým ľuďom,“ uviedol. Podľa Šefčíka však ide o pomoc pre rodiny. Kazda sa vyjadril, prečo s týmto balíčkom SaS nesúhlasila. Poukázal napríklad na to, že tento návrh nepomáha adresne. Kaliňák poznamenal, že všetky okolité krajiny riešia ceny energií či ceny benzínu a nikto nerieši „krúžkovné“. Zníženie spotrebných daní na benzín by podporili poslanci Hlasu-SD aj Smeru-SD.

 

Diskutujúci sa dotkli aj témy zvyšovania platov učiteľov. Šefčík verí, že sa s SaS aj s ministrom financií na zvyšovaní platov dohodnú. Kazda označil „krúžkovné“ za opatrenie, ktoré „nie je absolútne pripravené“. Podľa neho to nie je žiadna priorita, ako dôvod uviedol nízke platy pedagógov. Namiesto toho mali radšej zvýšiť platy učiteľom a zdravotníkom, tvrdí poslanec SaS.

 

img

 

Koalícia podľa Kazdu funguje aj ďalej. „SaS sa jednoznačne cíti ako súčasť koalície,“ vyhlásil. OĽaNO podľa slov Ševčíka cíti, že SaS je súčasťou koalície. Podpredseda Smeru-SD poukázal na to, že táto vláda je prekonaná a nemá dôveru.

 

Smer-SD podľa Kaliňáka pracuje s ústavnými právnikmi na koncepte petície za referendum, ktoré by sa malo týkať aj predčasných volieb. Predstaviť ho plánujú budúci týždeň. Cieľom je, aby sa referendum uskutočnilo počas jesenných volieb. Ferenčák dodal, že koalícia sa už mesiace háda namiesto toho, aby prijala účinné opatrenia pre ľudí. Dvojica diskutujúcich z koalície sa zhodla na tom, že vláde sa darí v reformách a prijímajú aj dôležité zákony.

 

Možno vás zaujme: Nechutné, ako v stredoveku. Návrh Gyimesiho a Tarabu pobúril politikov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona