AKTUALIZÁCIA: Odvolávanie Mikulca sa opäť presúva! OĽANO hovorí o cirkusovom predstavení

NETKY.SK • 10 September 2021, 10:29 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Odvolávanie Mikulca sa opäť presúva! OĽANO hovorí o cirkusovom predstavení

BRATISLAVA - Pri piatkovom otvorení mimoriadnej schôdze o Mikulcovom odvolávaní sa neprezentoval dostatok poslancov, plénum nebolo uznášaniaschopné. Poslanec Blaha to skritizoval, OĽANO však stojí za Mikulcom.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 10. septembra 11:20

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha považuje odsunutie odvolávania za pošliapavanie ústavného priadku na Slovensku a za obrovský precedens, keďže ďalšia vláda bude môcť používať tie isté nástroje a sabotovať mimoriadne schôdze. Pokiaľ koalícia odďaľuje odvolávanie, snaží sa podľa Blahu problému vyhnúť. Diskusia sa podľa neho odsúva, aby už témy neboli aktuálne.

 

Hnutie OĽANO hovorí o cirkusovom predstavení. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš kritizoval, že viacerí poslanci opozície neprišli v piatok na schôdzu, ktorú iniciovali. Je to podľa neho dôkaz, že to nemyslia vážne a potrebujú sa len prezentovať. Zopakoval, že neexistuje žiaden relevantný dôvod na odvolanie Mikulca a celý klub za ním stojí.

 

Pôvodná správa

Takto sa aj tretí pokus opozičného Smeru-SD odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) presunul na riadnu schôdzu Národnej rady, ktorá začína 16. septembra. 

 

Koalícia takýto postup avizovala už vopred. Rovnako postupovali poslanci aj v predchádzajúcich dvoch pokusoch v júli a auguste, keď opozícia podala návrh na ministrovo odvolanie. Návrhy sa pre neuznášaniaschopnosť poslancov presunuli na najbližšiu riadnu schôdzu. Smer-SD takúto obštrukciu kritizuje. Koalícia hovorí, že sa nechce zúčastňovať na divadle organizovanom Smerom-SD.

 

Prečítajte si: Odvolávanie Romana Mikulca presunuli na piatok

 

Okrem poslancov Smeru-SD sa pod návrh podpísali nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a aj Martin Čepček, ktorý nedávno odišiel z klubu OĽANO.

 

Opozícia Mikulcovi pri pokusoch o jeho odvolanie vyčíta situáciu v rezorte a polícii, podozrenia z poberania úplatkov i to, že sa mal údajne stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Zemanom v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Dôvodom na jeho odvolanie má byť podľa opozície aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Matejovi Zemanovi a ďalším dvom svedkom.

 

Tvrdia, že rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR o zrušení obvinení pre exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského je dôkazom manipulácie trestného konania. Politickú zodpovednosť za postup orgánov musí podľa opozície znášať minister vnútra. Predkladatelia tvrdia, že Mikulec koordinoval zadržanie a obvinenie Pčolinského na politický pokyn.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies