NRSR: Plénum odobrilo správy bilancujúce zahraničnú politiku SR

NETKY.SK • 15 Máj 2018, 17:31 • 2 min
NRSR: Plénum odobrilo správy bilancujúce zahraničnú politiku SR

BRATISLAVA - Výročná správa o členstve Slovenskej republiky v EÚ, Správa o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2017 a jej zameranie na rok 2018 a Správa o činnosti Výboru NR SR pre európske záležitosti za roky 2016 a 2017 dostali v pléne zelenú. Dokumenty bilancujú slovenskú zahraničnú politiku a hovoria o plánoch do budúcna.

slovakia

left justify in out

V zameraní slovenskej zahraničnej politiky sa píše, že jednou z hlavných priorít slovenskej diplomacie na roky 2018 a 2019 bude predsedníctvo vo V4, ktoré Slovensko prevezme v júli tohto roka. Cieľom piateho slovenského predsedníctva v zoskupení bude okrem iného "ukázať, že členstvo SR vo V4 je komplementárne k nášmu členstvu v EÚ i v národných snahách byť v jadre európskej integrácie," uvádza sa v správe.

 

Rezort diplomacie ďalej konštatuje, že hoci zvonka býva pohľad na V4 často kritický, pre budovanie koaličného potenciálu a presadzovanie záujmov SR v Európe a vo svete je V4 naďalej formátom strategického významu. Slovensko sa v roku 2018 bude pripravovať aj na predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). To budúci rok prevezme ako tretia predsednícka krajina po Rakúsku a Taliansku. V súčasnosti už predsedá dvom orgánom tejto organizácie - Fóru pre bezpečnostnú spoluprácu a Kontaktnej skupine partnerov OBSE pre spoluprácu v regióne Stredozemného mora.

 

Tento rok chce Slovensko zároveň predložiť kandidatúru na ďalšie predsedníctvo. V roku 2019 chce predsedať zasadnutiu Rady OECD na ministerskej úrovni. Vo výročnej správe o našom členstve v EÚ sa okrem iného píše o brexite. Slovenská republika podľa rezortu pristúpila k brexitu s plnou vážnosťou, keďže v Spojenom kráľovstve v súčasnosti žije a pracuje takmer 90.000 našich občanov a Spojené kráľovstvo je piatym najväčším investorom v SR. "SR v rámci prvej fázy rokovaní priorizovalo práve uspokojivé vyriešenie práv občanov, ale aj otázku finančného vyrovnania. Rok 2018 bude predovšetkým zameraný na budúcnosť našich vzájomných hospodárskych a obchodných vzťahov v čase po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ," uvádza sa v dokumente.

 

Brexit sa zároveň stal katalyzátorom diskusie o budúcnosti EÚ, ktorá v uplynulom roku zohrávala významné miesto na európskej i národnej úrovni a stala sa z nej plnohodnotná agenda. Diskusia o budúcnosti EÚ prebiehala v roku 2017 aj na Slovensku, "ktoré sa jednoznačne hlási k proeurópskej orientácii, čoho dôkazom je aj podpis spoločnej deklarácie najvyšších ústavných činiteľov z 23. októbra 2017".

 

V oblasti migrácie rok 2017 podľa ministerstva jednoznačne potvrdil to, čo SR a jej partneri vo V4 tvrdili už od počiatku - nefunkčnosť povinného kvótového mechanizmu pre prerozdeľovanie utečencov. "To napokon potvrdil aj predseda Európskej rady. V roku 2018 bude spoločnou úlohou členských štátov EÚ vytvoriť také funkčné mechanizmy na celoeurópskej úrovni, ktoré pomôžu EÚ efektívne zvládnuť stále pretrvávajúce migračné tlaky," konštatuje rezort.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies