Srbi v rámci amnestie odovzdali vyše 108.000 nelegálne držaných zbraní

NETKY.SK • 2 Júl 2023, 13:00 • 2 min
Srbi v rámci amnestie odovzdali vyše 108.000 nelegálne držaných zbraní

BELEHRAD - V Srbsku bolo počas amnestie odovzdaných 108.833 nelegálne držaných zbraní. Amnestiu vyhlásili úrady po tom, ako bolo v máji pri dvoch rôznych masových vraždách zastrelených celkovo 18 ľudí.

slovakia

left justify in out

Platnosť amnestie sa skončila o polnoci po jednom predĺžení. Polícia uviedla, že bolo odovzdaných približne 82.400 ručných zbraní, približne 26.500 mín a iných výbušných zariadení, ako aj 4,2 milióna kusov munície. Amnestia znamenala, že ľudia neboli obvinení za získanie alebo vlastníctvo nelegálnych zbraní.

 

Srbskom pred necelými dvoma mesiacmi hlboko otriasli dve streľby, ku ktorým došlo v priebehu niekoľkých dní. Odvtedy vyšli do ulíc desaťtisíce Srbov na demonštrácie proti glorifikácii násilia, ktorého sa podľa nich dopúšťajú provládne srbské médiá. Iba 13-ročný študent 3. mája zastrelil vo svojej škole v centre Belehradu deväť spolužiakov a člena ochranky. Nasledujúci deň mladý muž pri nesúvisiacom trestnom čine v dedine neďaleko Belehradu zabil strelnou zbraňou osem osôb.

Odporcovia populistickej vlády v piatok opätovne zablokovali najvýznamnejšiu diaľnicu v krajine v rámci niekoľko týždňov trvajúcich protestov, ktoré vyvolali nedávne streľby. Opoziční politici a ich priaznivci pomalou jazdou smerom na hlavné mesto na niekoľkých desiatkach vozidiel zablokovali dopravu v oboch smeroch. Neboli hlásené žiadne incidenty. Podobnú cestnú blokádu zorganizovali v piatok aj v meste Nový Sad vo Vojvodine na severe krajiny. Demonštranti okrem iného požadujú, aby vláda odobrala licenciu provládnym televíznym kanálom propagujúcim násilný obsah a pozývajúcich do vysielania osobnosti z kriminálneho prostredia či vojnových zločincov. Žiadajú tiež odstúpenie ministra vnútra a šéfa tajných služieb. Na sobotu bol plánovaný pochod k sídlu provládnej televíznej stanice Pink TV v Belehrade. Demonštranti tvrdia, že za kultúru násilia v krajine sú zodpovedné štátom ovládané médiá. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies