Nemecko odignorovalo ruskú výzvu. Zelenskyj bude mať radosť!

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 13:18 • 2 min
Nemecko odignorovalo ruskú výzvu. Zelenskyj bude mať radosť!

BERLÍN/MOSKVA - Poslanci Spolkového snemu (Bundestagu) schválili uznesenie, ktoré predložila trojica strán vládnucej koalície sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza spoločne s opozičnými konzervatívcami. Za ďalšiu podporu Ukrajiny hlasovalo 586 zákonodarcov, 100 bolo proti a 7 sa zdržalo.

slovakia

left justify in out

Nemecký parlament vo štvrtok veľkou väčšinou hlasou podporil dodávky ťažkých braní ukrajinskej armáde, ktorá sa už 64. deň bráni voči ruskej vojenskej agresii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 

img

 

Podľa AFP tento krok potvrdzuje zmenu doterajšieho prístupu nemeckej vlády k vyzbrojovaniu Ukrajiny. Berlín už pred dvoma dňami oznámil, že Kyjevu poskytne nemecké protilietadlové tanky Gepard.

 

Schválený dokument vyzýva Nemecko na urýchlenie dodávok účinných a komplexných zbraňových systémov vrátane ťažkých zbran. Takéto zbrane by mal Berlín podľa nemeckých poslancov posielať buď priamo, alebo nepriamo prostredníctvom dodávok výzbroje východoeurópskym krajinám, ktorá nahradí ich vybavenie poskytnuté ukrajinskej armáde.

 

Prečítajte si tiež: Šéf OSN je na Ukrajine. Dojemný príhovor a kritika od Zelenského!

 

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v utorok oznámila, že Berlín umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu. Zbrojárska firma Krauss-Maffei Wegmann podľa nej „dostane zelenú“, aby dodala tieto systémy zo zásob nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr).

 

img

 

Nemecko sa dlhodobo stavalo proti vývozu zbraní do oblastí konfliktov a doposiaľ Ukrajine posielalo len obrannú výzbroj. Zmenu nemeckého prístupu privítal aj americký minister obrany Lloyd Austin.

 

Nemecký kancelár Scholz čelil v uplynulých týždňoch kritike doma i v zahraničí pre svoj váhavý postoj k dodávkam ťažkých zbraní, ako sú tanky či húfnice, ktoré by pomohli Kyjevu lepšie odrážať útoky ruských inváznych vojsk. Scholz svoj zdržanlivý postoj obhajoval tvrdením, že je potrebné vyhnúť sa priamej konfrontácii s Ruskom. 

 

Moskva reaguje

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vo štvrtok upozornil, že dodávky zbraní zo Západu na Ukrajinu a do ďalších štátov ohrozujú bezpečnosť kontinentu.

 

„Samotná tendencia dodávať zbrane, vrátane ťažkých zbraní, na Ukrajinu a do ďalších štátov je činom, ktorý ohrozuje bezpečnosť kontinentu a vyvoláva nestabilitu,“ povedal Peskov, keď komentoval vyhlásenia britskej ministerky zahraničných vecí Liz Trussovej o dodávkach zbraní do iných krajín ako Ukrajiny.

 

img

Dmitrij Peskov

 

Trussová v stredu vyhlásila, že Západ musí zdvojnásobiť dodávky ťažkých zbraní aj vojenskej leteckej techniky na Ukrajinu. Dodala, že Západ musí Ukrajine dodať viac ťažkých zbraní, tankov, ale i bojové lietadlá.

 

„Niektorí tvrdia, že by sme nemali (Ukrajine) poskytovať ťažké zbrane, pretože by sme tým mohli vyprovokovať niečo ešte horšie. Ale môj názor je, že nečinnosť by bola najväčšou provokáciou. Toto je čas na odvahu, nie na opatrnosť,“ vyhlásila šéfka britského rezortu diplomacie podľa britskej spravodajskej televízie Sky News.

 

K téme: Ukrajinský minister obrany vydal vážne varovanie. Čo sa chystá?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies