NRSR oznámila meno svojho kandidáta na generálneho prokurátora SR, stal sa ním Maroš Žilinka

NETKY.SK • 3 December 2020, 18:45 • 2 min
NRSR oznámila meno svojho kandidáta na generálneho prokurátora SR, stal sa ním Maroš Žilinka

BRATISLAVA - Kandidátom na generálneho prokurátora je prokurátor Maroš Žilinka. Za jeho zvolenie hlasovalo vo verejnej voľbe 132 zo 147 prítomných poslancov Národnej rady SR (NR SR).

slovakia

left justify in out

Ostatní kandidáti 

Prokurátor Tomáš Honz získal vo verejnej voľbe 15 hlasov členov zákonodarného zboru. Ostatní kandidáti, teda prokurátori Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment nezískali ani jeden hlas.

 

img

 

Ako hlasovali politické strany?
Maroša Žilinku volili poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina, Kotlebovcov - Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) aj nezaradení.

 

img

 

Zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) mu dali hlasy deviati poslanci. Zo strany Za ľudí ani jeden. Hlas mu odovzdal aj predseda Smeru-SD Robert Fico. Tomáša Honza podporili poslanci Za ľudí 11 hlasmi, a štyria členovia poslaneckého klubu SaS.

 

Žilinku ešte musí do funkcie vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

 

 

Vyjadrenia

 

Gábor Grendel
"Táto voľba bola historická a najtransparentnejšia, akú parlament pri voľbe generálneho prokurátora zažil. Je výsledkom kompromisu, keďže naším cieľom bolo dohodnúť sa v rámci koalície," uviedol podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO).

 

img

 

Za ľudí

Poslanecký klub strany Za ľudí za Maroša Žilinku nehlasoval. Poslanec za stranu Miroslav Kollár, "vyrušovali" ho kandidátove kontakty a spôsob, akým sa k nim Žilinka dostavil. "V strane Za ľudí si myslíme, že medzi uchádzačmi o tento post bol aj lepší kandidát. Verím, že nový generálny prokurátor bude pokračovať v tých procesoch, ktoré sa začali v posledných týždňoch," uviedol Kollár.

 

Sme rodina 

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský v reakcii na to uviedol, že keď niekto nechce niekoho za kandidáta, tak nikdy nebude spokojný s jeho odpoveďami. Potvrdil, že Žilinka získal všetkých 17 hlasov poslancov, ktoré má hnutie k dispozícii.

 

 

SaS

Ešte pred samotnou voľbou líder SaS Richard Sulík označil Žilinku za kompromis v koalícii. Štyria poslanci za SaS však napokon svoju podporu vyjadrili prokurátorovi Tomášovi Honzovi.

 

HLAS-SD

Nezaradení poslanci NR SR okolo Petra Pellegriniho Žilinkovi zagratulovali a popriali mu veľa úspechov vo funkcii. "Veríme, že jeho profesné skúsenosti i osobný príbeh mu budú pomáhať pri zvládnutí kľúčovej úlohy šéfa prokuratúry, a to schopnosti odolávať politickým tlakom a zachovať si vlastnú nezávislosť založenú výlučne na úcte k zákonom a faktom," informovala v stanovisku hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

 

 

SMER-SD

Poslanecký klub opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) konštatuje, že predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona