Aké najčastejšie choroby ducha vás môžu postihnúť v toxickom vzťahu?

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 08:38 • 2 min
Aké najčastejšie choroby ducha vás môžu postihnúť v toxickom vzťahu?

Človek, žijúci dlhodobo v manipulatívnom vzťahu s „citovým a psychickým predátorom“ – narcisom či sociopatom stráda tak na tele (je už vedecky potvrdená spojitosť medzi životom s narcisom, manipulátorom a mnohými autoimunitnými chorobami jeho obete), ako aj na duši a duchu.

slovakia

left justify in out

Aké sú najčastejšie duchovné  a psychické problémy, ktorými niektorí ľudia trpia celý život bez toho, aby si to vôbec neuvedomovali?
Vo všeobecnosti sa človek so skúsenosťou z toxického vzťahu (alebo aj viacerých toxických vzťahov, pretože – žiaľ -  zvykneme opakovať tú istú chybu a celé roky sadáme na lep tým istým nebezpečným typom citovo vykorisťujúcich ľudí) potýka často s úzkosťami, depresiami, chronickými únavami, akousi pocitovou prázdnotou či otupenosťou, plačlivosťou, nestabilitou.

To všetko sú známky podlomeného ducha v nás. A ak je nalomený a slabý duch, nedarí sa ani ničomu inému v našich životoch. Telu a mysli sa nemôže dariť bez zdravého ducha. A tak je častokrát užitočnejšie a efektívnejšie než pátrať po názvoch diagnóz našich fyzických stránok načrieť do toho, aká duchovná príčina naše choroby zapríčinila.

A ktoré konkrétne neduhy sa teda najviac spájajú s postihnutím zo vzťahu s narcisom?

Potlačenie, podradenosť

Utláčať možno nielen fyzicky, finančne, materiálne, ale mimoriadne ničivý môže byť útlak psychický a duchovný. Osoba, podradená narcisovi či psychopatovi žije v nerovnom vzťahu, kde nemá rovnaké práva, priestor, dôstojnosť hodný ľudskej bytosti. Postupne sa taký človek naučí, že nemá neobmedzený nárok na svoje názory, myšlienky, pocity, nároky, že je závislý od druhých ľudí, od toho, čo mu dovolia, čo od neho očakávajú, čo potrebujú pre seba.

Osoba pod útlakom rezignuje na bojovanie za svoje ciele, hodnoty, bude na svet iba reagovať, prestane tvoriť aktívne svoj život. Stráca tak sebaúctu, sebadôveru, aj svoju vlastnú identitu... Jediným spôsobom, ako sa vymaniť z tohto útlaku a menejcennnosti je odísť z toxického vzťahu, pretože narcis nie je schopný vytvárať rovnocenné vzťahy, kde obaja majú rovnaký priestor a právo na svoje potreby a uznanie. A potom sa postupne, v zdravo nastavených hraniciach s okolím, učiť, ako obhajovať seba, svoj život, hodnoty.

Osamelosť, smútok

Narcis v toxickom vzťahu urobí všetko pre to, aby ste uverili, že bez neho nie ste schopní existovať. Spraví vás na sebe závislým, alebo ešte presnejšie – spoluzávislým (vzťahový mechanizmus, v ktorom navzájom emočne nezrelí ľudia chorým a ničivým spôsobom chcú napĺňať svoje vyhladované emočné potreby). Myslíte si, že vy potrebujete jeho a on vás. No v skutočnosti si to, čo potrebujete nedokážete poskytnúť. A tak sa cítite stále osamelejší a citovo vyhladovanejší. Čím viac a tesnejšie chcete k niekomu patriť, tým horšie a prázdnejšie sa v takomto chorom vzťahu cítite.

Samota je všadeprítomná, či už vo vzťahu s narcisom, alebo aj keď sa od neho snažíte odpútať, pretože k pôvodným emočným potrebám prijatia, lásky, dôvery, bezpečia pribudli nové zranenia vo forme zneužitia a manipulácie. Človek, ktorý vyrastal v toxických vzťahoch a žil s manipulátormi musí v prvom rade vedieť identifikovať všetky tieto klamstvá, nahradiť ich zdravými presvedčeniami o sebe a fungovaní vzťahov, až potom začať napĺňať svoje emočné potreby vo vzťahoch, aby nešlo stále o napĺňanie vedra s deravým dnom...

Zúfalstvo a beznádej

Človek, ktorý pozná odmalička iba vzťahy podradenosti a zneužívania žijú zároveň s pocitom zúfalstva a beznádeje. Často je to dokonca pociťované ako akési dusenie, zamrznutie či paralýza. Človek sa cíti ako v permanentnom väzení, ako keby nedokázal motýľ nikdy vyjsť z ulity. Inými slovami – nie je mu umožnené byť slobodne tým, čím je. Takýto človek sa nevládze vymaniť z područia, očakávaní a manipulácií druhých, všetko, čo v živote koná je odpoveď na druhých. Vnútorne z toho pociťuje veľkú bezradnosť a bezmocnosť. Vie, že by to malo byť inak, no nenachádza silu zmeniť to. Bol mu vzatý jeho hlas, sny, prirodzenosť a on žije, zaseknutý v akomsi polovičatom živote a nevidí svetlo na konci tunela.

Na to, aby sa človek dostal z takéhoto stavu, musí sa znovu, ako dieťa oceňovať sám seba, prijať sa, svoje pocity, temperament, spoznávať nanovo svoju autentickosť, túžby srdca. Na druhom konci zúfalstva je nádej – stav, ktorému sa človek po zneužití bude musieť znovu učiť. Učiť sa veriť v dobré, vidieť ho v živote pred sebou, plánovať si ho, smerovať za ním, krok po kroku...

Úzkosť, ustarostenosť

Takmer každý človek, vyrastajúci pod rukou tyrana či narcisa je poznačený strachom, jeho charakter je úzkostlivý, zastrašený, zahriaknutý. Takýto človek je naučený, že nič, čo urobí, povie, cíti nie je dosť dobré, že vždy niekoho s niekým vyrušuje. Preto sa naučí obávať sa. Obávať sa, že zasa niečo dopadne zle, že ho niekto skritizuje, nakričí naňho, bude sa zlostiť, odmietne ho, vysmeje... V takejto opatrnej vystrašenosti kráča celým životom, čaká skôr zlé ako dobré, nedôveruje, odvšadiaľ čaká útok, zradu, krik. Preto je veľmi dôležité obklopiť sa vo svojom „novom“ živote ľuďmi, ktorí nás budú podporovať, vidieť v nás to dobré, inšpirovať nás, mať s nami dobré úmysly, prejavovať nás úctu, rešpekt. Cielene vyhľadávajte pozitívne zážitky, naučte sa znovu veriť v dobré konce, naprogramujte si tak hlavu a budete si takéto dobré veci stále viac do života priťahovať. Výborné na liečbu strachu sú aj rozjímania, modlitby, meditácie, chvíle ticha, pokoja a ničnerobenia uprostred dňa, šport, pohyb, pobyt v prírode.

Menejcennosť, hanba, vina

Človek sa v toxickom vzťahu naučí, že je niečo menej. Aj keď už sme sa z takéhoto vzťahového pekla vyslobodili, ešte dlho sa môže nad naším životom vznášať akýsi závoj hanby a viny, ktorú prijmeme ako svoju identitu. Cítime sa byť menej, nejako pokazení, nečistí. Nielen tým, čo o nás náš tyran hovoril, ale aj tým, že sme také niečo dovolili na sebe páchať. V takomto prípade je jedinou cestou tzv. radikálne prijatie. Doprajte si to. Celkom sa prijmite. Objímajte sa, usmievajte sa na seba, hovorte si pekné slová, podporujte sa, už žiadne nadávky a odsudzovania, ani len v mysli! Dajte si niekam vlastnú fotografiu z detstva a každý raz pri pohľade na ňu myslite na to, že tomu dieťaťu potrebujete vrátiť všetko, čo sa mu nedostalo – nehu, prijatie, láskavosť, pochopenie, čas....

Pasivita, bezradnosť, chaos

Človek, ktorý žil dlho vo vzťahoch podradenosti a zneužívania má často problém s disciplínou, poriadkom, ctižiadostivosťou vo svojom živote. Jednak jeho myseľ a nervová sústava boli pod dlhodobým tlakom a teraz fungujú ako taký lúčny koník – ťažko sa sústredíme dlho na jednu vec, sme rozlietaní na všetky strany, nerozhodní. Dokončíme sto vecí a ani jednu nedokončíme. Nemáme v živote jasno, vždy nás niekto na niečo nahovoril čo odradil, nechali sme sa zlomiť, ohnúť ako steblo trávy vo vetre... Nemáme často jasno ani v tom, kto vlastne sme a čo chceme.

Dajte si na to čas. Objavujte, kto skutočne ste, svoje najhlbšie túžby, potreby. A podľa toho, stupeň po stupni, vykročte. Dávajte si malé ciele, a tie dosahujte. Uvidíte, aký to bude dobrý pocit!

Horkosť

Jedno z najrozšírenejších a najťaživejších bremien našej psyché a ducha po zneužívaní. Cítime horkosť. Za to, že sa nám to vôbec stalo. Že sme to dovolili. Že svet je nespravodlivý. Že niekto dokázal byť na nás (a často sú to najbližší ľudia z nášho okolia) tak zlý, sebecký, zákerný, krutý... Je v poriadku, ak cítite hnev aj smútok. No nenechajte horkosť, aby vás celkom prevalcovala, obrala o sny, radosti, budúcnosť. Netúžte po odplate, ani po exaktnej odpovedi – prečo sa to stalo, prečo práve mne, prečo mohol byť taký, čím som si to zaslúžil/a?..... Jedinou správnou odpoveďou na to je – vidieť to také, aké to bolo, zavrieť dvere a vykročiť dopredu. Sústrediť sa na seba, svoje potreby, ciele, dobré vzťahy a zážitky, ktoré nás v živote ešte čakajú. Vyplačte sa, vykričte, vypíšte, vyspievajte, radšej svoju horkosť vložte do tvorby, do behu, športu, tanca. Ale nedovoľte jej kráčať ďalej vo vašich rozhodnutiach. Rozhodnite sa pustiť to a tešiť sa z nového života...

Život v manipulatívnych vzťahoch s narcismi dokáže napáchať na našej psychike nedozerné škody. No dobrá správa je, že vždy, v akejkoľvek naoko beznádejnej situácii sa môžete rozhodnúť zmeniť kurz svojho života. Aj zo stavov ako podradenosť, osamelosť, zúfalstvo sa môžete dostať a zažívať celkom nový, radostný životný pocit. Treba len nájsť v sebe odhodlanie ukončiť nekompromisne všetky toxické vzťahy, jasne a úprimne si pomenovať, čo sa v našom živote dialo, čo nám to spôsobilo a rozhodnúť sa začať to, čo nám bolo vzaté a poničené nanovo sýtiť, uzdravovať, pestovať, budovať.

Na prvé miesto dajte kvalitné a bezpečné vzťahy, ktoré by mali tvoriť váš nový život. Buďte v tom veľmi prieberčiví, pretože vzájomná úcta, dôvera a podpora budú nesmierne prispievať napredovaniu a upevňovaniu vašej psychiky a emócií. Naplňte svoj život inšpiratívnymi činnosťami, vyhľadajte dobré koučovanie, terapiu, učebné materiály, knihy, podcasty... Dbajte na svoje telo, psychiku aj ducha, trávte veľa času v prírode, so svojimi koníčkami, radosťami, veďte vyvážený život, v ktorom je takisto práca a kreativita ako odpočinok a zábava. Cielene meňte myšlienky a názory na seba, nedovoľte už žiadnym deštruktívnym myšlienkovým vzorcom ani ďalším toxickým ľuďom vziať vám vašu radosť, slobodu, život...


       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies