Novým predsedom SMK sa stal József Menyhárt

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 16:14 • 2 min
Novým predsedom SMK sa stal József Menyhárt

NOVÉ ZÁMKY - Na dnešnom 3. republikovom sneme Strany maďarskej komunity (SMK) v Nových Zámkoch zvolili delegáti nového predsedu.

slovakia

left justify in out

Stal sa ním József Menyhárt, ktorý získal celkom 180 hlasov, proti hlasovali 16 delegáti, dvaja sa zdržali hlasovania. Pre TASR to uviedla tlačová tajomníčka strany Helena Fialová.

 

O post predsedu SMK mali záujem dvaja kandidáti. Péter Őry sa však kandidatúry vzdal. Nominovaní boli aj Gyula Bárdos a József Berényi, ktorý stranu viedol ešte donedávna a funkcie sa vzdal pre zlý volebný parlamentný výsledok. Bárdos aj Berényi nominácie odmietli.

 

Menyhárt bol doteraz predsedom dunajskostredského okresného predsedníctva, politické skúsenosti má aj z komunálnej politiky. "Vo voľbách sa preferenciami dostal na tretie miesto v rámci SMK," vysvetlila Fialová s tým, že na dnešnom sneme majú byť zvolení najvyšší predstavitelia SMK vrátane predsedov komisií. "A bude zvolené celé predsedníctvo, v rámci neho päť podpredsedov pre odborné oblasti," doplnila Fialová. Predsedom Republikovej rady SMK sa stal Péter Őry.

 

"Myslím si, že v budúcnosti pôjde o tímovú prácu. Máme skvelých odborníkov. Chceme dosiahnuť politickú kontinuitu. Cieľom každej strany by mala byť prítomnosť v parlamente, to je prostriedok na presadenie vlastných predstáv do praxe. To sa nám teraz nepodarilo. Musíme nájsť podporovateľov medzi poslancami v parlamente, ktorí by podporovali naše dôležité záležitosti," uviedol pre TASR krátko po zvolení Menyhárt. Dodal, že SMK sa musí zamyslieť nad dôležitými otázkami, akými hodnotami sa živí, čo je jej cieľom a akými prostriedkami ho chce dosiahnuť. "Rýchla asimilácia nemôže byť našou alternatívou," zdôraznil.

 

Po tohtoročných marcových parlamentných voľbách zostala SMK opäť mimo parlamentu po tom, čo získala 4,04 percenta voličov (105.495 hlasov). Do parlamentu sa strana nedostala už po tretí raz. Vtedajší predseda Berényi po volebnej prehre odstúpil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies