Akí sú Rómovia naozaj? Niečo sme si prečítali, niečo sme počuli. Toto sú tri veci, o ktorých sa v súvislosti s nimi až tak nahlas nehovorí

NETKY.SK • 15 November 2022, 10:00 • 2 min
Akí sú Rómovia naozaj? Niečo sme si prečítali, niečo sme počuli. Toto sú tri veci, o ktorých sa v súvislosti s nimi až tak nahlas nehovorí

Akí sú Rómovia v skutočnosti? Na túto otázku by odpovedal každý zrejme inak, lebo tak sa zdá, že v niektorých veciach sa asi spoločnosť nikdy nezhodne, aj keď by bolo pekné, keby to tak bolo a keby sme dokázali občas aj uznať svoje omyly a predsudky.

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti by sa dalo napísať, že sú takí ako ostatní, ľudia s vlastnosťami, s dobrými aj zlými stránkami, so svojimi problémami, či už menšími alebo väčšími. Poďme sa ale skúsiť pozrieť na niektoré skutočnosti, ktoré možno až také známe nie sú, alebo sa o nich aspoň nehovorí dostatočne nahlas.

 

Pohostinní

 

Rómovia sú veľmi pohostinní, keď zavítate k niekomu z nich na návštevu, budú si pokladať nielen za svoju povinnosť, ale aj za radosť ponúknuť vás všetkým, čo sa nachádza v domácnosti.

Presvedčiť sa o tom mohla aj jedna žena, prišla na návštevu do rómskej rodiny ako fotografka, a len čo si sadla, zbadala pred sebou bohato prestretý stôl, sladké aj slané, len aby sa jej ulahodilo.

Zatvárila sa veľmi prekvapene, skoro až šokovane, a o niečo neskôr, keď sa lúčila, aj zdôvodnila, čo ju tak zaskočilo.

 

„Viete, chodievam na fotenia do rodín a niekedy tam kvôli práci musím zostať celý deň. Ale väčšina mi neponúkne ani pohár vody.“

 

Nielen to

 

Rómovia sú vraj len hudobníci, nevedia iné, len spievať, hrať na hudobných nástrojoch a tancovať. Pravdou však je, že hoci sú viacerí talentovaní aj čo sa muziky týka, nie všetci sa tým živia. Sú medzi nimi aj vynikajúci športovci, aj novinári, aj spisovatelia, aj maliari. A, samozrejme, nájdu sa aj takí, čo sa venujú menej viditeľným profesiám ako je murárstvo či vyrábanie súčiastok vo fabrikách, avšak snažia sa, a robia to najlepšie, ako vedia.

 

Práca

 

Hovorí sa, že Rómovia nechcú pracovať, a aby sme pravde učinili zadosť, určite sú aj takí, ktorí do roboty ruky neprikladajú. O niečo menej sa píše o tom, že aj keď si zamestnanie hľadajú, natrafia na prekážky, ktoré by v demokratickej krajine byť rozhodne nemali.

 

Jeden muž si, napríklad, zháňal prácu ako murár, a keď telefonoval s potenciálnym zamestnávateľom a rozprával o svojich skúsenostiach, ktorých si počas dlhých rokov nazbieral viac ako dosť, zdalo sa, žeby všetko mohlo dopadnúť dobre. Akonáhle však zaznela otázka, či náhodou nie je Róm a muž na ňu pravdivo odpovedal, debata sa skončila a s ňou aj vyhliadka na prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies