Nový rumunský prezident Klaus Iohannis potvrdil záujem Rumunska o eurozónu

NETKY.SK • 16 Január 2015, 08:19 • 2 min
Nový rumunský prezident Klaus Iohannis potvrdil záujem Rumunska o eurozónu

BRUSEL - Nový rumunský prezident Klaus Iohannis potvrdil pokračujúci záujem Bukurešti o vstup do eurozóny, napriek tomu, že menový blok stále zápasí s ekonomickými problémami. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Toto je želaním Rumunska a Rumunov," povedal Iohannis v Bruseli. "Tento krok je pre nás veľmi dôležitý, ak chceme byť skutočne súčasťou jadra Európskej únie," dodal. Do Európskej únie vstúpilo Rumunsko v roku 2007. Zaviesť spoločnú menu je záväzok všetkých krajín EÚ okrem Veľkej Británie a Dánska, no niektoré krajiny mimo menového bloku vzhľadom na problémy eurozóny svoje prípravy na vstup spomalili.
      

V súčasnosti má eurozóna 19 členov. Najnovším je od 1. januára tohto roka Litva. Krajina sa tak stala posledným pobaltským štátom, ktorý prijal euro. Okrem Rumunska spoločnú menu ešte neprijali Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies