Novovybudovaná kompostáreň v Trebišove zjednoduší obyvateľom separáciu bioodpadu

NETKY.SK • 12 December 2023, 11:46 • 2 min
Novovybudovaná kompostáreň v Trebišove zjednoduší obyvateľom separáciu bioodpadu

KOŠICE - Trebišove boli v týchto dňoch dokončené stavebné práce súvisiace s výstavbou mestskej kompostárne. Jej spustením sa zabezpečí zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu, ktorý pochádza z údržby miestnej zelene, ale tiež z trebišovských domácností. Generálnym dodávateľom diela za takmer 1,42 mil. EUR pre mesto Trebišov bola spoločnosť 3 Energy, s.r.o. Na realizácii projektu sa ako subdodávateľ spolupodieľala spoločnosť EUROVIA SK, ktorá zabezpečila stavebnú časť diela.

slovakia

left justify in out

Novovybudovaná kompostáreň bioodpadu pozostáva z niekoľkých stavebných objektov. Prvým z nich je prijímacia hala pre kuchynský odpad BRKO, v ktorej sú umiestnené dva boxy a elektrický drvič. V tejto hale sa zároveň nachádzajú aj prijímacie boxy na ostatný odpad BRKO, ktoré sú určené na dočasné uskladnenie biologicky rozložiteľného materiálu z údržby zelene, konárov a lístia.

 

Následne bola v kompostárni vybudovaná časť pre hygienizačné jednotky, kde sú umiestnené tri zariadenia. Tie sú priebežne plnené v závislosti od prísunu kuchynského odpadu. Po hygienizácii, ktorá trvá približne dva týždne, odpad putuje na dozrievaciu plochu so šírkou takmer 33 m a dĺžkou 40 m. V rámci nej bolo vybudovaných šesť základok s podzemnými prevzdušňovacími potrubiami pod každou z nich, čím sa zabezpečuje neustále dodávanie kyslíka nezávislé od cyklov prekopávania. Na začiatku a konci dozrievacej plochy sa zrealizoval dodatočný manipulačný priestor na otáčanie strojov. Všetky tieto plochy sú pokryté nepriepustným asfaltom. 

V priestoroch kompostárne bola zhotovená tiež skladovacia plocha, ktorej účelom je uskladňovanie hotového kompostu. K tejto časti prislúcha aj retenčná nádrž na zhromažďovanie výluhu a dažďovej vody, ktoré sa následne opätovne využijú na zavlažovanie materiálu vo fáze dozrievania. Celý proces kompostovania trvá približne 10 týždňov.

 

Stavba je umiestnená na severnom okraji mesta Trebišov a prístup do areálu kompostárne vedie z miestnej komunikácie cez existujúcu spevnenú cestu. „Pre realizáciu výstavby tohto objektu bolo potrebné odstrániť mnoho prebytočného materiálu, ktorý bol rokmi v areáli nahromadený. Následne sme vykonali menšie terénne úpravy podľa potrieb stavebných objektov kompostárne s menšími výkopovými prácami, ktoré zabezpečili osadenie podzemných nádrží pod dozrievacou plochou,“ informuje Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.

 

Kompostáreň v Trebišove umožní opätovné ekologické spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu v certifikovanej technologickej prevádzke. Obyvatelia tak môžu ľahšie separovať biologický odpad, čo prinesie zvýšenie triedenia komunálneho odpadu v meste. Tento projekt je dôležitým krokom k ekologickejšej budúcnosti Trebišova, vďaka kompostárni sa tu totiž ročne zhodnotí približne 2 800 ton biologicky rozložiteľného odpadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bison & Rose / EUROVIA SK, Foto: TASR / František Iván (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies