Diamanty, stroje na muníciu, tretie krajiny. Aké budú ďalšie sankcie proti Rusku?

NETKY.SK • 21 November 2023, 09:00 • 2 min
Diamanty, stroje na muníciu, tretie krajiny. Aké budú ďalšie sankcie proti Rusku?

MOSKVA - Európska únia predstavila nový sankčný balík proti Rusku. Zahŕňa zákaz dovozu ruských diamantov, kontrolu vývozu obrábacích strojov a komponentov, ktoré Rusko používa na výrobu zbraní proti Ukrajine. Plánuje sa aj rozšírenie sankcií na tretie krajiny, ktoré nedodržiavajú sankcie EÚ, stále totiž rastú obavy o vykonávanie sankcií v praxi.

slovakia

left justify in out

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 uvalila Európska únia na Moskvu 11 balíkov sankcií, ktoré sa týkajú rôznych sektorov a približne 1 800 osôb a subjektov. Hlavným cieľom nového kola opatrení, ktoré Európska komisia navrhla v stredu (15. novembra), je ďalej potlačiť schopnosť Kremľa obchádzať sankcie bloku, ako aj obmedziť schopnosť Ruska financovať inváziu na Ukrajine.

 

Stop najväčšiemu producentovi diamantov

Diamanty sú možno večné, ale nie, pokiaľ ide o dovoz z Ruska, ktoré je najväčším producentom surových diamantov vybrúsených v stovkách baní pod sibírskym permafrostom.

 

O možnosti ich začlenenia do balíka diskutovali členské štáty EÚ už niekoľko mesiacov, väčšinou s odporom Belgicka, ktoré chce ochrániť svoje diamantové hlavné mesto, Antverpy. Exekutíva EÚ teraz navrhla zákaz dovozu ruských nepriemyselných prírodných a syntetických diamantov a diamantových šperkov od začiatku roka 2024.

 

V návrhu sa požaduje zákaz dovozu, nákupu a transferu diamantov prevážaných cez Rusko a ruských diamantov brúsených a leštených v tretích krajinách, napríklad v Indii. K tomu sa pridáva postupné zavádzanie zákazu dovozu ruských diamantov spracovaných v tretích krajinách – od 1. marca do 1. septembra 2024.

 

„Pri tomto postupnom zavádzaní nepriameho zákazu dovozu sa zohľadňuje potreba zaviesť vhodný mechanizmus sledovateľnosti, ktorý umožní účinné opatrenia na presadzovanie práva a minimalizuje narušenia pre účastníkov trhu,“ uvádza sa v texte návrhu.

Dlhá zima a hospodárske sankcie

Nový balík obsahuje opatrenia na lepšie presadzovanie cenového stropu EÚ na ruskú ropu, ako aj opatrenia zamerané na vývoz obrábacích strojov a strojných súčiastok, ktoré Moskva používa na výrobu zbraní používaných na Ukrajine.

Moskva dováža z Európy niektoré stroje, ktoré sa používajú na výrobu munície. Vzhľadom na blížiacu sa zimu a pravdepodobné ďalšie ostré zákopové boje, ktoré sú pred nami, sa boj o muníciu môže ukázať ako rozhodujúci pre výsledok vojny.

Rusko bolo schopné udržať si vlastnú výrobu munície a zároveň získať veľké zásoby z tretích krajín, ako je Severná Kórea, zatiaľ čo západní spojenci Ukrajiny riskujú, že nesplnia svoje záväzky a nezabezpečia Kyjevu dostatok delostreleckých nábojov.

 

Medzitým blok pripravuje aj plány na postihnutie tretích krajín hospodárskymi sankciami, ak nebudú dodržiavať sankcie Západu alebo nedokážu vysvetliť náhly nárast obchodu so zakázaným tovarom. V prípade schválenia by sa návrhy zamerali aj na 120 osôb a subjektov vrátane viac ako 30 spoločností, ktoré boli pridané na zoznam subjektov, s ktorými sa obmedzuje obchodovanie, vrátane Kazachstanu, Uzbekistanu, Singapuru a niekoľkých ruských strojárskych spoločností.

Po prijatí nového balíka sa však mnohí pýtajú: Čo ešte zostane?

Zdĺhavá cesta súčasného návrhu, o ktorom v piatok (17. novembra) rokovali veľvyslanci EÚ, ukazuje, že práca na sankciách v Bruseli sa spomaľuje.

Napriek pokračujúcemu tlaku východoeurópskych sankčných jastrabov bloku, Litvy a Poľska, je čoraz menej pravdepodobné, že by sa ostatné členské štáty podpísali pod ich maximalistické návrhy, ktoré zahŕňajú ruský jadrový sektor, skvapalnený ropný plyn (LPG), skvapalnený zemný plyn (LNG) a oceľ. Existuje aj celý zoznam komponentov vyrábaných v EÚ, ktoré sa môžu používať v ruskom vojenskom vybavení.

Úradníci a diplomati EÚ tiež čoraz viac spochybňujú, či má označovanie budúcich opatrení ako „balíkov“ z dlhodobého hľadiska zmysel, a uvažujú o prechode k „plynulejšiemu“ režimu sankcií.

 

Rastie aj frustrácia z obchádzania sankcií Západu voči Rusku zo strany bezohľadných štátov a podnikov. Osobitný vyslanec EÚ David O’Sullivan bol vymenovaný, aby zabezpečil vykonávanie európskych sankcií, ale napriek tomu, že lieta po tretích krajinách, nemá páky na to, aby ich presvedčil, aby sa prispôsobili politike bloku.

Odborníci EÚ na sankcie čoraz viac poukazujú na potrebu prejsť od implementácie k presadzovaniu sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies