Muž bez domova dostal pokutu kvôli zákazu vychádzania

NETKY.SK • 16 Marec 2021, 06:05 • 2 min
Muž bez domova dostal pokutu kvôli zákazu vychádzania

Sociálni pracovníci OZ Vagus pomáhajú ľuďom bez domova získať a udržať si prácu, bývanie či zbaviť sa dlhov. Na sociálnej sieti včera informovali o tom, že muž domova dostal pokutu za cestovanie mimo okres počas zákazu vychádzania.

slovakia

left justify in out

Muža bez domova zastavili policajti v Bratislave na Grösslingovej ulici. Policajti mu udelili pokutu vo výške 100 eur, pretože sa nenachádzal na  mieste trvalého pobytu, v Slovenskej Ľupči. Informuje o tom občianske združenie Vagus.

 

"Táto absurdná situácia sa stala v čase, kedy je povolené chodiť do prírody, do obchodu. Tento človek bol políciou zastavený na ulici náhodne, aby sa legitimoval. Políciu pred pokutou nezastavila ani informácia, že človek nemá domov. Pán mal na sebe respirátor a pri sebe potvrdenie o prekonaní COVID-19," objasňujú celý incident pracovníci OZ na socálnej sieti.

 

ĽUDIA BEZ DOMOVA DOSTÁVAJÚ POKUTY POČAS ZÁKAZU VYCHÁDZANIA V sobotu popoludní o 13:51 dostal pokutu 100€ človek, ktorý...

Uverejnil používateľ Vagus Pondelok 15. marca 2021

 

Vagus upozoňuje na fakt, že sociálne služby nie sú schopné pokryť potreby viac ako 23 000 ľudí na Slovensku, čo je absolútne pochopiteľným dôvodom, že ľudia bez domova nemajú možnosť rešpektovať zákaz vychádzania. "Len v Bratislave žije mnoho ľudí bez domova, ktorí sem pricestovali z iných regiónov a nemajú možnosť vrátiť sa naspäť," tvrdia a konštatujú pracovníci OZ s tým, že "pokutovanie týchto ľudí spôsobí jedin  prehlbovaie ich krízy a navyšovanie dlhu, ktorý nie sú schopní splácať".

 

Mohlo by ťa zaujímať: Učiteľ sa kvôli pandémii ocitol na ulici. Neuveríte čo preňho spravil bývalý študent!

 

Žiadajú preto usmernenie, ktoré vylúči ľudí bez domova z ukladania pokút za nedodržiavanie zákazu vychádzania, a zároveň chcú, aby im polícia pokuty odpustila. Medzi výnimky zo zákazu vychádzania by chceli zaradiť aj cestu do a zo sociálnej služby. „Považujeme za neprípustné, aby súčasný stav pretrvával a aby ľudia bez domova dostávali pokuty za to, že sú na ulici.“

 

OZ Vagus pracuje v troch základných programoch - terénna sociálna práca STREETWORK, denné nízkoprahové centrum DOMEC a INTEGRAČNÝ PROGRAM. Svojou prácou cez tieto programy preukázateľne zkvalitňuje životy stoviek ľudí ročne na rôznych úrovniach, od akútnej pomoci priamo na ulici až po poskytovanie stabilného bývania.
 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona