Najkrajšie prírodné divy našej planéty

NETKY.SK • 24 November 2023, 14:00 • 2 min
Najkrajšie prírodné divy našej planéty

Keby sme chceli vidieť len tie najkrajšie prírodné a geologické zázraky na svete, nestačil by nám na to ani jeden život, aby sme ich všetky obišli.

slovakia

left justify in out

Naša planéta ukrýva naozaj dych vyrážajúce a nádherné miesta ako z rozprávky, ktorých návšteva je zážitkom na celý život. Niet divu, že vznikajú rôzne rebríčky, snažiace sa zachytiť tie najfascinujúcejšie výtvory prírody.

V roku 2000 Nadácia New7Wonders Foundation zašla až tak ďaleko, že vyzvala ľudí z celého sveta, ktorí mali vybrať a určiť nové divy sveta. Do ankety sa napokon zapojilo 500 miliónov hlasujúcich, ktorí vybrali tieto miesta zemegule. A tu sú výsledky:

Amazonka

Amazonka je jednou z najpôsobivejších vodných plôch na Zemi, najdlhšou riekou Južnej Ameriky s dĺžkou viac ako 6 400 kilometrov a najväčším odvodňovacím systémom na planéte, ktorý vypúšťa približne 74 000 000 kubických stôp za sekundu. To, či je Níl v skutočnosti dlhší, je pre niektorých sporným bodom, keďže sa vedú diskusie o skutočných prameňoch Amazonky.

Okolie povodia rieky - Amazonský dažďový prales, je rovnako impozantné, rozprestiera sa v deviatich rôznych krajinách a zhruba na 40 percentách územia Brazílie. Pri takomto priestore niet divu, že juhoamerický dažďový prales hostí viac živočíšnych druhov ako akákoľvek iná biologická rezervácia na planéte, vrátane nespočetného množstva zvierat, ktoré ešte neboli oficiálne zaznamenané.

Čedžu ostrov, Južná Kórea

Niekto mu hovorí aj kórejský Havaj. Čedžu je takisto vulkanického pôvodu a rovnako tu nájdete nádherné obrázky, ako sa od hladiny mora dvíhajú svahy s bujnou zeleňou.

Čedžu je najväčším juhokórejským ostrovom, leží asi 130 km od južného pobrežia pevniny, od roku 2007 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Má nádherné pláže s jemným pieskom a dych berúce scenérie, vytvorené vulkanickou činnosťou. Najvyšším bodom je  sopka Hallasan (1 950 m), najväčšou atrakciou Tolharubangovia – zvláštni mužíci, vytesaní do lávových kameňov.

Ha Long Bay, Vietnam

Zátoka Ha Long v severnom Vietname je obľúbenou turistickou destináciou vďaka nádherným vápencovým krasom a plávajúcim rybárskym dedinkám. Krajina tvorená 1 600 až 2 000 ostrovmi a ostrovčekmi, z ktorých väčšina je neobývaná, je jednoducho veľkolepá. Vďaka týmto nezvyčajným tvarom krajiny, z ktorých mnohé ešte stále nie sú ovplyvnené ľudskou činnosťou, sa táto oblasť v roku 1994 stala súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Zátoka „zostupujúceho draka“ (v preklade) je jedným z najobľúbenejších turistických centier severného Vietnamu, asi 165 km od Hanoja. Najromantickejší spôsob, ako toto miesto objaviť je dvojdňová plavba loďou po celej zátoke.

Iguazu vodopády

Slávne vodopády Iguazu sa nachádzajú na rieke Iguazu na hraniciach medzi Argentínou a Brazíliou. Ich názov Iguazu znamená v jazyku guaraní "veľká voda" a zdá sa, že je to viac ako priliehavé - tvorí ho 275 vodopádov a je to najväčší vodopádový systém na svete. Najvyšší z týchto vodopádov, kam padá približne polovica prietoku rieky, sa nazýva Diablovo hrdlo - dlhá, úzka priepasť v tvare písmena U, na ktorej hromový zvuk návštevníci nikdy nezabudnú.

Puerto Princesa, Filipíny

Podzemná rieka Puerto Princesa sa nachádza na filipínskom ostrove Palawan a vedie do jaskyne, ktorú môžete navštíviť na člne. Už bez toho by išlo o nesmierne pôsobivé miesto, ale v roku 2010 skupina ekológov zistila, že rieka má druhé poschodie, takže v jaskyni sú malé vodopády. Keďže rieka vyviera priamo do mora, jej spodná časť podlieha prílivovým a odlivovým vplyvom.

Okrem rozmanitej fauny a flóry sú v parku unikátne vápencové útvary, ktorými preteká rieka, ústiaca priamo do Juhočínskeho mora. Park bol v roku 1999 zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Komodo, Indonézia

Ostrov Komodo je súčasťou indonézskeho súostrovia a je známy ako domov komodských drakov – varanov komodských v Národnom parku Komodo. Jeho história ho robí výnimočným aj preto, že jeho obyvatelia (žije tu približne 2 000 ľudí, v porovnaní s 5 700 žijúcimi varanmi) sú údajne potomkami bývalých trestancov, ktorých na ostrov v 19. storočí vyhnal sultán zo Sumbawy.

Okrem varana žijú na ostrove aj divé ošípané, byvoly vodné či vzácny jeseň Sumba, ale aj 253 koralových druhov. Na ostrove sa nachádza aj vychýrená pláž Pink Sand Beach, ktorá je údajne jedným z najlepších miest na šnorchlovanie a potápanie na svete.

Stolová hora, Juhoafrická republika

Stolová hora je slávna dominanta, ktorá sa týči nad Kapským Mestom v Južnej Afrike. Z jej vrcholu (prístupného po turistickom chodníku a lanovke) je nádherný výhľad na celé mesto. Celý park okolo Stolovej hory má úchvatné scenérie a bohatú flóru.

Hlavnou charakteristikou hory je rovná plošina, ktorá sa tiahne približne dva kilometre zo strany na stranu a je lemovaná pôsobivými útesmi. Je to tiež skvelé miesto na fascinujúce pozorovanie oblohy, pretože plošinu často pokrýva nádherný prírodný výjav – „obrus“ akoby vytovrený z oblakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies