Nového prezidenta Slovenskej republiky budeme voliť presne o týždeň

NETKY.SK • 23 Marec 2019, 12:30 • 2 min
Nového prezidenta Slovenskej republiky budeme voliť presne o týždeň

BRATISLAVA – Nového prezidenta Slovenskej republiky budeme voliť presne o týždeň. Druhé kolo volieb prezidenta sa uskutoční v sobotu 30. marca a v 5 940 volebných miestnostiach sa bude dať hlasovať od 7:00 do 22:00. Približne 4,43 milióna voličov si môže vybrať medzi dvoma najsilnejšími kandidátmi z prvého kola, Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom.

slovakia

left justify in out

Čaputová postúpila do 2. kola vďaka zisku 870 415 hlasov (40,57 percenta) a Šefčovič 16. marca získal 400 379 platných hlasov (18,66 percenta). Víťaz sa stane prezidentom inaugurovaním 15. júna. Nahradí tak prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa po druhý raz neuchádza o mandát prezidenta. V druhom kole volieb je za prezidenta zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov zúčastnených voličov.

Prvú príležitosť v živote využiť voličské právo bude mať 30. marec približne 2 000 občanov Slovenska. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová, ide o voličov, ktorí dosiahnu vek 18 rokov medzi prvým a druhým kolom volieb. Údaje o prvovoličoch predstavujú štatistický odhad a vychádzajú z počtu obyvateľov SR žijúcich na území Slovenska. V prvom kole volieb, ktoré sa konalo v sobotu 16. marca, bolo približne 280-tisíc prvovoličov prezidenta vo veku 18 až 23 rokov. Išlo o voličov, ktorí v predošlých voľbách hlavy štátu v marci 2014 ešte nemali právo voliť, lebo ešte nedosiahli potrebný minimálny vek 18 rokov. Zároveň bolo prvé kolo volieb hlavy štátu úplne prvou príležitosťou voliť pre 17 500 mladých ľudí. V tomto prípade išlo o tých, ktorí dovŕšili 18 rokov od posledných volieb, teda od 10. novembra 2018, keď sa konali voľby do orgánov samosprávy obcí.

 

obrazok


Kampaň k 2. kolu sa začala dňom vyhlásenia oficiálnych výsledkov prvého kola volieb prezidenta, teda v nedeľu 17. marca, a potrvá do 27. marca do 23:59. Politickú reklamu možno podľa stanoviska Rady pre vysielanie a retransmisiu vysielať do štvrtka 28. marca do 6:59. Rovnaký termín platí aj pre zverejňovanie informácií o kandidátoch. Informačné moratórium pre médiá aj tlačové agentúry začne platiť 48 hodín pred začatím volieb, teda vo štvrtok 28. marca o 7:00. Moratórium platí až do skončenia hlasovania a je počas neho zakázaná akákoľvek činnosť v prospech alebo neprospech kandidátov. Posledným dňom na zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov pred druhým kolom volieb prezidenta bol piatok 22. marec. Volebné prieskumy možno zverejniť až po skončení hlasovania.

Každý volič, teda občan SR, ktorý dosiahol vek aspoň 18 rokov, musí vo volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť okrskovej volebnej komisii. Pri občanoch s trvalým pobytom v SR na to slúži občiansky preukaz. Ak volič hlasuje mimo miesta svojho trvalého pobytu, predloží spolu s občianskym preukazom aj hlasovací preukaz, ktorý mu okrsková volebná komisia zoberie. Hlasovací preukaz pre 2. kolo volieb sa dá vybaviť osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca najneskôr v piatok 29. marca v úradných hodinách obce, kde má volič trvalý pobyt. Po identifikácii voliča okrsková volebná komisia zakrúžkuje jeho poradové číslo v zozname voličov a vydá mu hlasovací lístok a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na území Slovenska, preukáže svoju totožnosť slovenským pasom a súčasne okrskovej volebnej komisii predloží čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine. Toto vyhlásenie nemusí byť úradne overené a jeho vzor možno nájsť na webstránke ministerstva vnútra https://www.minv.sk/?prezident-info1. Okrsková volebná komisia voliča s pasom dopíše do zoznamu voličov, zaznamená to aj v jeho pase a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine pripojí k zoznamu voličov. Potom vydá voličovi hlasovací lístok a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Prevzatie hlasovacieho lístka a obálky potvrdí volič v zozname voličov. Hlasuje sa tajne, za tzv. plentou či volebnou zástenou.

 

obrazok


Hlasovať za svojho favorita treba zakrúžkovaním poradového čísla pred jeho menom. Vyznačiť treba iba jedného kandidáta. Hlasovací lístok so zakrúžkovanými poradovými číslami viacerých kandidátov bude neplatný. Nesmie sa krúžkovať celé meno s adresou a podobne. Ak sa volič pomýli, nemal by nič škrtať, ale vypýtať si nový hlasovací lístok. Nesprávne označený hlasovací lístok treba dať do špeciálnej zapečatenej schránky na nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky. Ak tak volič nespraví, dopustí sa priestupku, za ktorý je pokuta 33 eur. Hlasovací lístok treba vložiť do obálky a tú vhodiť do volebnej schránky, tzv. urny.

Vo voľbách prezidenta nie je možné voliť poštou. Voľba poštou je možná vo voľbách do Národnej rady SR a pri referende. Podľa zákona prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Voličom na prípadné otázky odpovedia pracovníci ministerstva vnútra od pondelka 25. marca na tradičnej volebnej telefonickej infolinke. Na bratislavských telefónnych čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312 budú k dispozícii počas pracovných dní od 7:30 do 15:30 a v sobotu 30. marca od 7:30 do 22:00. Volebná infolinka je určená výhradne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým subjektom či obciam.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies