Austrálsky rekord: Iba za 3 mesiace obmedzila krajina plastové obaly až o 80%

NETKY.SK • 17 Január 2019, 16:31 • 2 min
Austrálsky rekord: Iba za 3 mesiace obmedzila krajina plastové obaly až o 80%

SYDNEY - Stačilo iba sto dní a podarilo sa zabrániť tomu, aby sa do prírody dostalo zbytočne asi 1,5 miliárd plastových vrecúšok. Austrália by mala byť príkladom.

slovakia

left justify in out

Austrália má síce veľký problém s plnením klimatických záväzkov, súčasne ale ukazuje, že dokáže vykonávať rýchle, razantné a predovšetkým účinné rozhodnutia smerom k obnoviteľnej budúcnosti. Za súčasnou zmenou pritom stoja vlastne len dve firmy.

 

Dvaja najväčší austrálski prevádzkovatelia supermarketov sa rozhodli, že doba plastová by mala skončiť, a tak zrušili plastové vrecúška na jedno použitie. Vďaka tomu v krajine klesla ich spotreba o neuveriteľných osemdesiat percent, a to len tri mesiace po zavedení zákazu.

 

Prvá sa k tomuto ekonomicky odvážnemu kroku rozhodla spoločnosť Woolworths, ktorá zakázala sáčky na jedno použitie 20. júna; jej najväčší konkurent, spoločnosť Coles, ju nasledovala len o týždeň neskôr. Expertné odhady pritom hovoria, že každá z nich ročne dala do obehu asi 3,2 miliárd igelitových sáčkov!

 

img

 

Podľa austrálskej agentúry AAP viedol obe firmy k tomuto kroku roky trvajúci tlak enviromentálnych skupín i zákazníkov. Agentúra komentovala aj to, ako zákazníci zmenu prijali - bolo to síce značne rozporuplné a medzi nakupujúcimi sa objavila kopa kritiky, ale súčasne netrvalo dlho a ľudia zmenu prijali - žiadna zo spoločností nezaznamenala väčší pokles tržieb, ktorý by naznačoval, že sa zákazníci presunuli ku konkurencii, ktorá zatiaľ plastové vrecká ponúka.

 

Zlá správa to je predovšetkým pre austrálske firmy, ktoré tento typ obalového materiálu dodávali, podľa miestnej tlače zaznamenali prepad záujmu o ich produkty až vo výške deväťdesiat percent. Komentátori ďalej zdôrazňujú, že tento krok dvoch veľkých hráčov otvoril dvere aj pre menšie firmy, ktoré niečo podobné chceli urobiť, ale netrúfali si v obave z väčšej konkurencie.

 

V súčasnej dobe sa austrálske environmentálne skupiny na čele so študentmi snažia podobne aktívne ovplyvniť aj smerovanie svojej krajiny voči klimatickým zmenám. Na prelome novembra a decembra sa v mnohých austrálskych mestách odohrali demonštrácie mladých ľudí, ktorí žiadajú obmedzenie fosílnych zdrojov a prechod na tie obnoviteľné. Do boja idú s heslom "Náhradnú planétu nemáme".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies