Sick days patria medzi najrozšírenejšie zamestnanecké benefity

NETKY.SK • 7 Apríl 2023, 18:00 • 2 min
Sick days patria medzi najrozšírenejšie zamestnanecké benefity

BRATISLAVA - Zamestnanecké benefity, ktoré podporujú zdravie ľudí vo firme, sú na Slovensku najrozšírenejšie. Patria k nim najmä takzvané sick days. Vyplýva to z analýzy portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

slovakia

left justify in out

"Sick days" je voľno nad rámec zákona, ktoré môžu ľudia čerpať, keď sa necítia dobre. Podiel ľudí, ktorí majú od zamestnávateľa k dispozícii tieto dni stúpol od roku 2019 o takmer tri percentuálne body na 16 %. Zároveň takmer desatine pracovníkov a pracovníčok poskytuje firma počas práceneschopnosti (PN) extra finančnú kompenzáciu. V roku 2019 malo túto možnosť 6,3 % zamestnancov.

 

Príspevky na regeneračné a športové aktivity zasiahlo vo firmách šetrenie nákladov počas pandémie. V roku 2020 malo k dispozícii príspevok na regeneračné aktivity, napríklad masáže, 12,7 % ľudí. O rok neskôr sa tento podiel znížil na 11,3 %. Portál Platy.sk však uviedol, že v tomto prípade išlo o krátkodobú záležitosť a v roku 2022 sa podiel zamestnancov s týmto benefitom opäť zvýšil. V roku 2020 malo príspevky na kultúrne a športové aktivity k dispozícii 4,6 % ľudí, v nasledujúcom roku sa podiel znížil na 3,9 %. V roku 2022 dostali príspevky na športové aktivity 4 % zamestnancov.

 

Finančné príspevky na extra zdravotné poistenie či zdravotnú starostlivosť malo v roku 2022 k dispozícii päť až šesť percent pracovníkov. Spoločnosť Profesia v tlačovej správe upozornila, že zamestnávatelia dbajú v posledných rokoch na zdravie svojich pracovníkov stále viac. Zároveň má stále väčší počet zamestnancov na pracovisku nejakú formu podpory v oblasti duševného zdravia. V tejto oblasti priniesli podľa Profesie zmeny najmä skúsenosti s pandémiou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies