Nové kolo rokovaní medzi Srbskom a Kosovom neprinieslo žiadny posun

NETKY.SK • 2 Február 2017, 14:09 • 2 min
Nové kolo rokovaní medzi Srbskom a Kosovom neprinieslo žiadny posun

BRUSEL - Prezidenti a premiéri Srbska a Kosova absolvovali v stredu večer ďalšie kolo rokovaní zameraných na zlepšenie bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami. Bruselské rozhovory však nepriniesli žiadny výrazný posun, informovala dnes rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

slovakia

left justify in out

Na rokovaniach sa zúčastnili srbský prezident Tomislav Nikolič, srbský premiér Aleksandar Vučič, kosovský prezident Hashim Thaci, kosovský premiér Isa Mustafa a predstavitelia EÚ.

 

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová po schôdzke vyhlásila, že je "povzbudená konštruktívnym záujmom oboch strán". Účastníci rozhovorov "opätovne potvrdili svoje záväzky" pokračovať v nastolenom dialógu. Lídri sa však k záverom stretnutia bezprostredne nevyjadrili. Posledné kolo rokovaní sa konalo 24. januára.

 

Vzťahy medzi Belehradom a Prištinou sú naštrbené od vojnového konfliktu z rokov 1998-99. Posledná diplomatická eskalácia napätia prišla v polovici januára, keď Kosovo nevpustilo na svoje územie srbský osobný vlak so srbskými národnými farbami a sloganom "Kosovo je Srbsko". Malo ísť o prvú propagačnú jazdu po dlhých rokoch.

 

Kosovskí lídri obviňujú Belehrad z pokusu o destabilizáciu krajiny a snáh o získanie kontroly nad etnicky srbskou enklávou na severe Kosova. Srbskí politici zasa obvinili Kosovo z pokusu o vyprovokovanie vojny. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, pričom jeho suverenitu uznalo dosiaľ 114 krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies