Nové európske združenie EZÚS PONTIBUS chce spolupracovať v ekonomike i doprave

NETKY.SK • 15 Február 2016, 13:44 • 2 min
Nové európske združenie EZÚS PONTIBUS chce spolupracovať v ekonomike i doprave

NITRA – Po takmer dvojročnej snahe dnes v Nitre oficiálne vzniklo Európske združenie územnej spolupráce (EZÚS) PONTIBUS. Zástupcovia zakladajúcich členov zoskupenia, ktorými sú Nitriansky samosprávny kraj (NSK) a Samospráva Peštianskej župy sa zišli na prvom zasadnutí, na ktorom bol schválený a podpísaný dodatok k dohovoru a stanovám, odsúhlasený rozpočet, plán činnosti na rok 2016 a zároveň sa uskutočnilo prvé zasadnutie dozornej rady.

slovakia

left justify in out

„Takým hlavným zmyslom tohto dokumentu, ktorý bol dnes podpísaný, je prehĺbiť spoluprácu hlavne medzi prihraničnými oblasťami Slovenska a Maďarska. Celé ďalšie úsilie smeruje k rozšíreniu predovšetkým ekonomickej spolupráce, ale aj spolupráce v doprave, kultúre a ďalších oblastiach. Veľmi dôležité je, že sa vytvárajú mimoriadne vhodné podmienky pre čerpanie Kohézneho fondu nad rámec jednotlivých štátov, teda Maďarska a Slovenskej republiky. Hlavne z tohto dôvodu malo zmysel založiť toto združenie a pokračovať v jeho činnosti,“ uviedol predseda NSK a zároveň predseda EZÚS PONTIBUS Milan Belica.

 

Podľa predsedu Samosprávy Peštianskej župy a podpredsedu združenia Istvána Szabóa prispeje založenie EZÚS k zlepšeniu spolupráce prihraničných regiónov vo viacerých oblastiach. „Veľmi dôležitá je doprava, pretože všetko, čo sa vyrába na jednej alebo druhej strane hraníc, je potrebné nejako prepravovať. Dôležitá úloha nás čaká pri výstavbe mosta cez Ipeľ pri obci Chľaba. Treba podporiť tiež cestovný ruch, v rámci ktorého treba rozvíjať napríklad turistiku v povodí Ipľa, vodné športy i prepojenie cyklotrás na oboch stranách hranice. Naozaj máme čo robiť,“ skonštatoval Szabó. Ako pripomenul, veľkou ambíciou EZÚS PONTIBUS je správa Fondu malých projektov v rámci Operačného programu maďarsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce v rokoch 2014 až 2020.

 

Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana bolo európske zoskupenie vytvorené na základe dohody NSK a Pešianskej župy. „Preto aj financovanie administratívy je na ich bedrách. Získali sme podporu z maďarskej i zo slovenskej strany po 3000 eur a budeme sa samozrejme uchádzať o financie z európskych fondov. Nepoznáme zatiaľ výzvy, takže sa ešte nemôže pracovať na nejakom konkrétnom projekte, ale máme priority, ku ktorým patrí ekonomika, školstvo, kultúra, cestovný ruch, doprava a inovácie. K veľkým prioritám patrí výstavba mosta cez Ipeľ pri obci Chľaba, kde je dlhodobá zhoda o spolupráci a sú už dohodnuté aj technické parametre nového mosta. Schválená je tiež aj technická dokumentácia, takže už len čakáme na vhodnú výzvu,“ vysvetlil Guťan. Ako doplnil, v nasledujúcom období sa môžu k EZÚS PONTIBUS pripojiť ďalší členovia, ktorí budú mať o spoluprácu záujem.

 

„Už pri príprave sme oslovili aj mestá a dohodlo sa, že po zvládnutí prvotných administratívnych záležitostí sa budú môcť prijímať aj noví členovia. Predbežne vieme, že by to malo byť na maďarskej strane mesto Budapešť a Vác a na slovenskej strane mestá Nitra a Levice,“ dodal Guťan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies