Spoločnosť Meta plánuje spraviť textovú konkurenčnú platformu Twitteru

NETKY.SK • 9 Jún 2023, 19:30 • 2 min
Spoločnosť Meta plánuje spraviť textovú konkurenčnú platformu Twitteru

MENLO PARK - Spoločnosť Meta ukázala plány zamestnancov pre vyvíjanú textovú sociálnu sieť, ktorá má konkurovať Twitteru. P92 alebo Project92 (pracovný názov platformy) by mala byť prepojená so svojimi dcérskymi spoločnosťami, ako napríklad Instagram.

slovakia

left justify in out

Plány novej platformy, vyvíjanej americkou spoločnosťou Meta, boli včera predstavené jej personálom. Platforma bude prepojená so svojimi dcérskymi spoločnosťami ako Instagram. To by malo umožniť užívateľom sledovanie účtov, ktoré už sledujú na Instagrame (aplikácii Meta na zdieľanie fotografií). A potenciálne by im to umožnilo aj priviesť sledovateľov z decentralizovaných platforiem, ako je napríklad Mastodon.

 

Hovorca Meta potvrdil BBC, že platforma je práve vo vývoji. "Skúmame samostatnú decentralizovanú sociálnu sieť na zdieľanie textových aktualizácií," povedal. "Veríme, že existuje príležitosť na oddelený priestor, kde si tvorcovia a verejné osobnosti môžu vymieňať aktuálne informácie o svojich záujmoch."

 

img

Meta a jej niektoré dcérske spoločnosti

 

Hlavný produktový riaditeľ spoločnosti Meta Chris Cox povedal, že na platforme prebieha kódovanie. Technologický obor ho chce už aj čoskoro vydať, aj keď nie je stanovený žiadny dátum. Predpokladá sa, že by to mohlo byť už koncom júna.


Na internete sa objavili zábery, ktoré boli interne ukázané len zamestnancom, čo potenciálne poskytuje predstavu o tom, ako bude táto aplikácia vyzerať.

 

 

 


Nová textová sieť - ktorá má zatiaľ pracovný názov P92 - by sa mohla stať väčším konkurentom Elonovho Muskovho Twitteru ako BlueSky alebo MastodonHoci obe prilákali používateľov sklamaných Twitterom, začať odznova na novej sociálnej sieti a obnoviť komunitu je ťažké.


Avšak spoločnosť Instagram je obrovská. Meta tvrdí, že má približne 2 miliardy používateľov, čo je menej ako 300 miliónov, o ktorých sa predpokladá, že používajú Twitter - hoci jeho čísla už nemožno presne overiť. Ak sa podarí presvedčiť aj 25% používateľov Instagramu, aby používali P92 (bude mať nepochybne pútavejší názov, keď bude uvedená do prevádzky), okamžite sa stane väčším ako jeho starší konkurent.

 

Meta hovorí, že "inšpirácia" je potrebná z iných produktov, hoci iné to menej priaznivo vyjadrujú - napríklad funkcia príbehov na Facebooku bola založené na platforme Snapchat a funkcia reelsov na Instagrame je nepochybne inšpiráciou od siete TikTok.

 

img

príbehy na Instagrame, Facebooku a chatovacej platforme Messenger

 


Twitter sa v posledných mesiacoch dostal pod drobnohľad kvôli umiernenosti na platforme a v máji odstúpil od dobrovoľného dezinformačného kódexu EÚ. Pod vedením Elona Muska sa umiernenosť na Twitteri údajne znížila – čo podľa kritikov umožnilo zvýšenie šírenia dezinformácií. Musk hovorí, že od jeho prevzatia v októbri 2022 je teraz „menej dezinformácií ako viac“.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies