Už čoskoro sa zmení režim na hraniciach, cestovanie na Slovensko bude o niečo jednoduchšie

NETKY.SK • 20 November 2020, 12:07 • 2 min
Už čoskoro sa zmení režim na hraniciach, cestovanie na Slovensko bude o niečo jednoduchšie

BRATISLAVA – Konzílium odborníkov schválilo výnimku pre osoby, ktoré v období posledných troch mesiacov prekonali ochorenie COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tí totiž nepredstavujú epidemiologické riziko pre iné osoby. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS).

 

Vstup s lekárskym potvrdením

S potvrdením od lekára na území SR, že osoba ochorenie prekonala, bude môcť cestovať bez preukazovania sa negatívnym testom. Formulár tohto potvrdenia bude súčasťou novej vyhlášky, ktorou sa táto výnimka zavedie.

Štáty tajomník zároveň informoval, že 72-hodinová platnosť negatívnych PCR testov z členských krajín Európskej únie (EÚ) sa bude odvíjať od získania výsledku testu, teda nie podľa dátumu, kedy bola odobraná vzorka.

 

 

Domnieva sa, že toto výrazne uľahčí návrat mnohých slovenských občanov domov z členských krajín EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), Spojeného kráľovstva a Švajčiarska na Slovensko.

 

Prečítajte si tiež: Od pondelka platí prísnejší režim na hraniciach. Polícia bude kontrolovať dodržiavanie nových pravidiel

 

Konzílium odborníkom odobrilo zjemnenie opatrení
Konzílium tiež potvrdilo možnosť tranzitu červenou krajinou EÚ pri návrate zo zelenej krajiny pod podmienkou, že sa tranzitujúca osoba preukáže hodnoverným spôsobom, že v tranzitovanej „červenej“ krajine strávila iba čas nevyhnutný na tranzit. Preukázanie je možné rôznymi spôsobmi, napríklad cestovnými lístkami či SMS správou, ktorú cestujúci dostávajú pri prechode hranicami.

 

img

Klus doplnil, že konzílium neodporučilo výnimku na krátkodobé výjazdy do susedných krajín. „Jedným z dôvodov, prečo to odborníci nateraz neschválili, je neexistencia permanentných hraničných kontrol, ktoré by skutočný čas v zahraničí mohli kontrolovať, a teda riziko zneužívania takejto výnimky. Rozumieme týmto obavám, no na rezorte diplomacie budeme ďalej hľadať možnosti, ako by sme to prípadne mohli zrealizovať,“ skonštatoval štáty tajomník. Zároveň do zoznamu menej rizikových, teda „zelených“ krajín bude zaradený Singapur.

Tieto zmeny sa spoločne s uznávaním 72-hodinových RT-PCR testov aj z Nórska, Islandu, Lichtenštajnska, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva objavia pri najbližšej úprave vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Klus predpokladá, že to bude začiatkom budúceho týždňa.

 

Mohlo by vas zaujímať: Pendleri si môžu vydýchnuť! Od pondelka sa mení režim na hraniciach



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies