Chlapec sa v Česku nakazil tetanom, matka ho úmyselne nedala zaočkovať

NETKY.SK • 26 September 2019, 19:27 • 2 min
Chlapec sa v Česku nakazil tetanom, matka ho úmyselne nedala zaočkovať

BRNO - Na južnej Morave sa malý chlapec nakazil tetanom. Stalo sa tak pravdepodobne preto, lebo ho matka úmyselne nedala očkovať proti tomuto ochoreniu. Dieťa hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Brno, informuje spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na jej hovorcu Pavla Žáru. Veľmi zriedkavý prípad vyšetrujú hygienici.

slovakia

left justify in out

Na prípad ako prvý upozornil starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, ktorý na svojom účte na sociálnej sieti Facebook zverejnil epidemiologickú správu Krajskej hygienickej stanice Juhomoravského kraja (KHS JmK). Riaditeľka Sekcie ochrany a podpory verejného zdravia KHS JmK Hana Pokorná uviedla, že ochorenie vyšetrujú, ale ďalšie podrobnosti poskytnúť nemôže. "Ochorenie na tetanus je u nás absolútne výnimočné," dodala.

 

img

Chlapca, narodeného v roku 2016, 18. augusta ošetrili v ambulancii Kliniky detskej ORL Fakultnej nemocnice Brno, kde mu lekári z nosa vytiahli hrdzavú gombíkovú batériu. Nedali mu však lieky proti tetanu, pretože im nenapadlo, že nie je očkovaný. V Českej republike sa totiž proti chorobe aplikuje celoplošné očkovanie, ktoré je povinné. Lekári chlapcovi predpísali antibiotiká, ktoré mu však matka vraj nedávala.


Následne druhého septembra matka priviedla chlapčeka k detskému lekárovi, lebo mal kŕče žuvacích svalov, bol unavený, trpel nechutenstvom a odmietal prehĺtať. O tri dni neskôr ho všeobecný lekár poslal naspäť do Brna do nemocnice s tým, že nie je zaočkovaný proti tetanu. Chlapca hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde mu dali globulín a zaočkovali ho. Cez noc prekonal niekoľko kŕčových záchvatov a na ďalší deň ho previezli na Kliniku detskej anestéziológie a resuscitácie na liečbu kŕčov a zaistenie dýchania. Po desiatich dňoch mu lekári urobili tracheostómiu, a teda zaistili dýchanie rezom do krku. Chlapcov stav sa po zákroku mierne zlepšil, ale naďalej zostáva v nemocnici.

 

img

 

Matka chlapca podľa správy nedala zaočkovať proti tetanu preto, lebo bola presvedčená, že u nej bolo očkovanie spúšťačom sklerózy multiplex.

Bez lekárskej pomoci tetanus spravidla končí smrťou v dôsledku zástavy srdca alebo kolapsu dýchacieho systému, keď kŕč medzirebrových a ďalších svalov zabráni dýchaniu, pripomína iDNES.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona