Nová chorvátska prezidentka bola na prvej zahraničnej ceste v Sarajeve

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 18:05 • 2 min
Nová chorvátska prezidentka bola na prvej zahraničnej ceste v Sarajeve

SARAJEVO/ZÁHREB - Suverenitu a územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny (BaH) dnes v plnom rozsahu podporila v Sarajeve nová chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová, pre ktorú je táto návšteva prvou zahraničnou cestou po nástupe do funkcie.

slovakia

left justify in out

Podľa vlastných slov chcela dnešnú cestu použiť aj na zdôraznenie rovnoprávnosti troch entít v BaH, bosniackej, srbskej a chorvátskej, ako aj ostatných tamojších národností.
     

Prezidentka podčiarkla, že suverenita, územná celistvosť a neutralita Bosny a Hercegoviny sú predpokladom pre akúkoľvek formu podpory a inštitucionálnej spolupráce zo strany medzinárodného spoločenstva. Po stretnutí s členmi bosnianskeho prezídia ďalej poznamenala, že má na mysli tak európsku, ako aj euroatlantickú cestu BaH.
     

Aj hostiteľ, bosniansky prezident Mladen Ivanovič vyjadril presvedčenie, že obe krajiny spája skutočné priateľstvo. Súčasne vyjadril najvyššej chorvátskej predstaviteľke vďaku za podporu jej krajiny, ktorej sa BaH dostáva v procese približovania sa k Európskej únii, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.
     

V sarajevskom programe chorvátskej prezidentky figurovali aj stretnutia s vedením tamojšieho parlamentu a odchádzajúcim premiérom Vjekoslavom Bevandom.
     

Konzervatívna vyzývateľka Kolinda Grabarová-Kitarovičová z Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) 11. januára 2015 tesne zvíťazila v rozhodujúcom druhom kole prezidentských volieb nad úradujúcim prezidentom Ivom Josipovičom. Stala sa tak prvou ženou v prezidentskej funkcii odkedy Chorvátsko získalo v roku 1991 nezávislosť.
     

Inaugurácia novej prezidentky sa uskutočnila 15. februára a o štyri dni neskôr sa novozvolená hlava štátu ujala funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies