VIDEO: Zdieľané kolobežky niekto hackol, rozprávajú si, čo chcú

NETKY.SK • 6 Máj 2019, 12:16 • 2 min
VIDEO: Zdieľané kolobežky niekto hackol, rozprávajú si, čo chcú

Technológie majú svoje nevýhody...

slovakia

left justify in out

Žijeme v dobe, kedy technológie zasahujú azda do všetkých sfér našich životov. A nakoľko sa v poslednom období ľudia snažia znižovať ničivý dopad dopravy na životné prostredie, čoraz viac sa rozmáhajú aj takzvané zdieľané formy alternatívnej dopravy, napríklad elektrických mestských bicyklov a kolobežiek. Tie, samozrejme, fungujú pomocou systémov a mobilných aplikácii, ktorými ich ľudia dokážu „ovládať“. No a kde je nejaký IT systém, tam logicky vzniká aj riziko hackovania, teda ilegálneho vstupu a následného ovplyvňovania jednotlivých funkcií.

 

img

 

Presne to sa stalo v austrálskom Brisbane, kde fungujú zdieľané kolobežky. Nejaký hacker so zmyslom pre humor sa „nabúral“ do ich systému a postaral sa o poriadnu „zábavu“ tak ich používateľov, ako aj okoloidúcich, ktorým dopravné prostriedky neraz vulgárne nadávajú.

Počítačoví experti sa nelegálne dostali do elektronických systémov niektorých kolobežiek v meste a nahrané audio súbory zamenili za vlastné. Tie vám však vonkoncom nebudú radiť ohľadom používania ani trasy. V momente, keď sa záujemca o jazdu pripojí pomocou aplikácie a kolobežku odomkne, začne sa spŕška vulgarizmov a bizarných komentárov.

 

Hoci nejedného používateľa situácia dobre pobavila, prevádzkovateľ zdieľaných kolobežiek už taký nadšený nie je. Považuje to totiž za nevhodný žart, ktorý je urážkou komunity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies