Nórsky pár ukončil návštevu obhliadkou hlinikárskych firiem

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:22 • 2 min
Nórsky pár ukončil návštevu obhliadkou hlinikárskych firiem

Nórsky pár ukončil návštevu obhliadkou hlinikárskych firiem

slovakia

left justify in out

Prehliadkou dvoch výrobných spoločností, ktorých spoločným menovateľom sú nórska investícia a hliník, ukončili dnes nórsky panovník Harald V. s kráľovnou Sonjou trojdňový program návštevy Slovenska.
      Kráľovský pár sa v spoločnosti prezidenta SR Ivana Gašparoviča a jeho manželky Silvie najprv oboznámil v riadiacej budove firmy Slovalco s jej históriou a súčasnosťou. Následne sa aj v sprievode nórskych zástupcov spoločnosti Hydro Aluminium v čele s jej prezidentom Sveinom Richardom Brandtzagom, ktorá je väčšinovým podielnikom slovenskej firmy, zúčastnili obhliadky závodu. Ten je podľa jeho generálneho riaditeľa Milana Veselého jednou z najekologickejších prevádzok na výrobu hliníka v Európe.
      Spoločnosť vyrobila v uplynulých dňoch dvojmilióntu tonu elektrolytického hliníka. Toto množstvo vyprodukovala od roku 1995, kedy začala vyrábať v novom závode a kedy do nej vstúpil aj nórsky koncern Hydro. Tento rok plánuje vyprodukovať asi 160.000 ton hliníka, čo je približne sedem percent európskej produkcie.
      Spoločnosť vyrába hliník tzv. čistou metódou z kysličníka hlinitého, ktorý do závodu prichádza v podobe prášku. Hliník sa vyrába prostredníctvom 226 elektrolýznych pecí. Výsledným produktom sú čapy na lisovanie a hliníkové ingoty.
      Spoločnosť asi 80 percent výroby exportuje na trhy Európskej únie a asi pätinu umiestňuje na Slovensku. V súčasnosti zamestnáva 518 ľudí.
      V spoločnosti SAPA Profily, ktorá je v 100-percentnom vlastníctve nórskej skupiny Orkla, sa kráľovský pár okrem prehliadky výrobného pracoviska zúčastnil aj slávnostného aktu položenia základného kameňa novej výrobnej haly anodickej oxidácie.
      S jej výstavbou začnú v Žiari nad Hronom už koncom roka. Okrem zvýšenia výrobnej kapacity o dve tretiny a nových možností povrchovej úpravy hliníkových profilov prinesie aj 82 nových pracovných miest.
      Vzácna návšteva sa potom pred závodom Slovalco rozlúčila so svojimi hostiteľmi a vrtuľníkmi odletela do Bratislavy, odkiaľ sa večer vracia späť do vlasti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies