Krvavá grófka nedáva pokoj ani po smrti

NETKY.SK • 25 August 2020, 05:38 • 2 min
Krvavá grófka nedáva pokoj ani po smrti

Každý by rád veril v to najlepšie. Netýka sa to iba najbližšieho okolia, ale aj toho najvzdialenejšieho tak z hľadiska priestoru, ako aj času. Alžbeta Bátoryová nedá pokoj ani po smrti, a hoci je verejne známa pod prívlastkom krvavá grófka, aj v jej prípade by sa spoločnosť najradšej priklonila k romantickej verzii sľubujúcej trochu tragédie, trochu osudovej lásky a čo najmenej krvi a vrážd.

slovakia

left justify in out

Jej príbeh sa vylepšuje

 

Ako to bolo naozaj, to sa už zrejme nedozvie nikto. História síce neustále pátra a jej príbeh sa vylepšuje, obohacuje a pod vplyvom doby aj prispôsobuje, ale tajomstvo svojho života si grófka, či krvavá alebo nie, odniesla so smrťou do hrobu.

 

img


Čo o nej vieme?
Alžbeta Bátoryová sa narodila v roku 1560 a dožičené jej bolo šťastie byť členom spoločensky aj politicky vplyvnej rodiny. Historici sa zhodujú na tom, že vetva rodiny z oboch strán bola mierne prešpikovaná sklonom k sadizmu. Ako pätnásťročná sa vydala za Františka Nádašdyho, ktorému patrí česť vyznačovať sa za dobrého bojovníka obraňujúceho krajinu pred Turkami. Ťažil proti nim naozaj kruto a objavili sa špekulácie, že aj to Alžbetu inšpirovalo k vytváraniu si vlastného spôsobu mučenia.


Bola aj matkou
Alžbeta Bátoryová počala celkovo päť detí, a hoci materstvo má byť skúsenosť naplňujúca ženu dobrotou a láskou, vraj práve splodenie prvej dcéry odštartovalo jej vražednú kariéru.


Mladé dievčatá grófka lákala pod zámienkou dobre platenej práce a ako prostredie pre uskutočňovanie svojho krvilačného zámeru jej, podľa všetkého, najviac poslúžil slávny Čachtický hrad.

 

img


Jej vyčíňanie vzbudilo záujem už v dobe, v ktorej sa reálne odohrávalo, poddaní si o ňom šuškali a vzájomne sa utvrdzovali v strachu. Ani duchovného to nenechalo chladným, verejne ju v rámci omše napomenul a vyjadril sa k jej hriechu.


Súdny proces
Zrátané to mala v roku 1610, keď ju vraj Juraj Thurzo prekvapil nečakanou návštevou a prichytil ju pri hanebnom čine. Bátoryovej pomocníci boli hneď a zaraz uväznení, zatiaľ čo ona sama dostala doživotný trest a mala naveky žiť odlúčená na Čachtickom hrade.

 

img


Súdny proces, ktorý, samozrejme, prebehnúť musel, sa udial nevýdane rýchlo, a asi aj preto až doteraz panuje roztrpčenie a neistota, či to skutočne spáchala a či nebola iba obeťou akýchsi majetkových machinácií. Nebolo jej dokonca umožnené ani sa brániť, čo ešte viac znásobuje tlkot romantických sŕdc.


Nedáva spávať

Spochybňovať či nespochybňovať - to je otázka, ktorou sa zrejme ešte aj po ďalšie generácie bude zaoberať nejeden bádateľ.


Pravda pravdúca je skutočnosť, že Alžbeta Bátoryová nedáva spávať nielen odborníkom v oblasti dejín, ale aj všakovakým umelcom. Dôkazom je i umenie literárne, v ktorom sa viacerí spisovatelia pokúsili spísať aj fikciu, aj realitu. Boli to románopisci a aj takí, ktorých úlohou je zozbierať čiastočky do faktografickeho celku.

 

Za zmienku stojí zaiste aj kniha Krvavá grófka, v ktorej sa spojilo krásno s múdrosťou. Za krásno je zodpovedný fotograf Karol Kállay, za múdrosť zasa Pavel Dvořák.

 


"Kúpala sa v krvi. Pila ju. Zubami vytrhávala mäso zo živých obetí. Pohlavne úchylná sadistka, vampír, upír, grófka Drakula... Lenže čo z toho je dokázateľná pravda? A čo dokázateľným výmyslom? Možno sa vôbec dopátrať pravdy? Po 400 rokoch, bez šancí, že sa nájde historický doklad, ktorý ukáže, ako to vlastne bolo? História oživila starý príbeh a fotografia mu dala rozmer."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies