Nórska tajná služba priznala sledovanie telefonátov

NETKY.SK • 19 November 2013, 14:56 • 2 min
Nórska tajná služba priznala sledovanie telefonátov

OSLO - Záznamy o 33 miliónoch telefonických rozhovorov uskutočnených v priebehu jedného mesiaca minulého roka v Nórsku nezhromažďoval americký Národný bezpečnostný úrad (NSA), ako uviedli nórske noviny Dagbladet, ale Nórska výzvedná služba (NIS). Informovala o tom dnes NIS, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V článku uverejnenom v dnešnom vydaní denníka Dagbladet sa uvádza, že NSA sledoval svojho blízkeho spojenca v NATO a medzi decembrom 2012 a januárom 2013 zhromažďoval údaje o telefonických rozhovoroch uskutočnených v Nórsku. "Toto zhromažďovanie dát nórskou tajnou službou sa uskutočnilo za účelom podpory našich vojenských operácií v zahraničí alebo v súvislosti s bojom proti terorizmu, rovnako v zahraničí," povedal generál Kjell Grandhagen, riaditeľ NIS.

"Nešlo o zhromažďovanie informácií z Nórska proti Nórsku, ale o nórske zhromažďovanie informácií, ktoré poskytujeme Američanom," dodal Grandhagen.

Spoluautorom článku v Dagbladete založenom na dokumentoch, ktoré zverejnil bývalý externý spolupracovník NSA Edward Snowden, je Glenn Greenwald, bývalý redaktor britského denníka Guardian, ktorý na Snowdenom zverejnené informácie upozornil širokú verejnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies