Nórka Fallová získala zlatú medailu v šprinte voľnou technikou

NETKY.SK • 11 Február 2014, 15:19 • 2 min
Nórka Fallová získala zlatú medailu v šprinte voľnou technikou

ČERVENÁ POĽANA - Nórska bežkyňa na lyžiach Maiken Caspersen Fallová získala na ZOH v Soči zlatú medailu v šprinte voľnou technikou.

slovakia

left justify in out

Vo finále časom 2:35,49 zdolala o 38 stotín sekundy krajanku Ingvild Flugstad Östbergovú, bronz si vybojovala Slovinka Vesna Fabjanová (+0,40). Slovenské reprezentantky Alena Procházková a Daniela Kotschová nepostúpili z kvalifikácie medzi elitnú tridsiatku.
      

Fallová vyhrala finále systémom štart-cieľ, keď na 1,3 km dlhej trati od začiatku dominovala. V náročných podmienkach na mäkkom až kašovitom podklade v komplexe Laura sa jej dlho držala Fabjanová, ale Fallová si v cieľovej rovinke s prehľadom udržala náskok. Zaznamenala tak najcennejší triumf v kariére, predtým na vrcholných podujatiach brala maximálne bronz na MS 2011 v tímšprinte a na MS 2013 v šprinte. Pre Nórsko vybojovala v druhej ženskej súťaži v Soči druhé zlato. Úspech nórskej výpravy podčiarkla striebrom Östbergová, ktorá vo finiši tesne zdolala Fabjanovú.
      

Jedna z najväčších favoritiek na pódiové umiestnenie Nórka Marit Björgenová neobhájila triumf v šprinte spred štyroch rokov vo Vancouveri. Zlatá zo skiatlonu v Soči spadla v cieľovej rovinke druhého semifinálového behu po kontakte so Slovinkou Katjou Višnarovou a obsadila posledné šieste miesto s vyše 15 sekundovou stratou. Rovnako v semifinále skončila nečakane aj líderka šprintérskeho poradia v SP, rýchlostná špecialistka Nemka Denise Hermannová. 
      

Už vo štvrťfinále vypadla jedna z adeptiek na cenný kov Američanka Kikkan Randallová. Dvojnásobná víťazka pretekov SP v šprinte obsadila vo svojom behu až štvrté miesto v konkurencii Björgenovej i Herrmannovej. Pre mikrozlomeninu na nohe vynechala súťaž Poľka Justyna Kowalczyková, ktorá sa chce sústrediť na ďalšie disciplíny.
      

Obe Slovenky na štarte skončili svoje účinkovanie už v kvalifikácii. Procházková obsadila v konkurencii 67 štartujúcich časom 2:41,95 min až 39. miesto so stratou 9,88 s na najrýchlejšiu Fallovú. Nenadviazala tak na svoje predchádzajúce vystúpenia na olympiáde - na ZOH 2006 v Turíne (23. miesto) i ZOH 2010 vo Vancouveri (18.) sa vždy prebojovala do vyraďovacích bojov. Na postup do štvrťfinále chýbalo 29-ročnej reprezentantke 1,78 s.
      

"Veľké sklamanie," povedala po nevydarenom vystúpení vo svojej najobľúbenejšej disciplíne Procházková. "Počasie nám nehralo do karát, zmenili sa podmienky a náš malý tím nemôže tak rýchlo na to reagovať. Bolo to ťažké, na trať nás pustili až hodinu pred štartom, neskoro doniesli soľ..." Smútok netajil ani Procházkovej kouč Ján Valuška: "Sme sklamaní, bola to naša hlavná disciplína. Na poslednú chvíľu upravovali trať a my sme zle pripravili lyže. Nebolo to ani tak v mazaní, ako v štruktúre, ale Alenin výkon nebol optimálny."

     

Kotschová pri svojej olympijskej premiére skončila v kvalifikácii časom 2:49,81 na 55. mieste. "V podstate sa mi nešlo zle. Mala som štartové číslo 58, čo ukazovalo, kde som asi mohla skončiť a posunula som sa o tri miesta. Malý pokrok tam bol, ale žiadne prekvapenie sa nekonalo. Taký lepší priemer," uviedla 28-ročná Kotschová.

      

Šprint žien voľnou technikou (1,3 km):
Finále: 1. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) 2:35,49 min, 2. Ingvild Flugstad Östbergová (Nór.) +0,38, 3. Vesna Fabjanová (Slovin.) +0,40, 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.) +1,82, 5. Ida Ingemarsdotterová (Švéd.) +6,55, 6. Sophie Caldwellová (USA) +12,26

ďalšie poradie: 7. Gaia Vuerichová (Tal.), 8. Denise Herrmannová (Nem.), 9. Katja Višnarová (Slovin.),, 10. Stina Nilssonová (Švéd.)..., nepostúpili z kvalifikácie: 39. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR), 55. Daniela KOTSCHOVÁ (SR)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies