Nórka Björgenová obhájila zlato v skiatlone, striebro pre Kallovú

NETKY.SK • 8 Február 2014, 12:13 • 2 min
Nórka Björgenová obhájila zlato v skiatlone, striebro pre Kallovú

ČERVENÁ POĽANA - Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová získala na XXII. ZOH v Soči zlatú medailu v skiatlone na 2x7,5 km a obhájila tak titul spred štyroch rokov. Už štvornásobná olympijská víťazka odsunula v dramatickom finiši časom 38:33,6 min na striebornú pozíciu Švédku Charlotte Kallovú o 1,8 sekundy, bronz si vybojovala ďalšia Nórka Heidi Wengová (+13,2). Slovenky v skiatlone neštartovali.

slovakia

left justify in out

Komplex Laura ponúkol v sobotu v prvej bežeckej súťaži v Soči ideálne slnečné podmienky a najvýraznejšie favoritky to "rozbalili" hneď na úvodnom tzv. červenom okruhu klasickej 7,5 km dlhej trate. Po piatich kilometroch sa začala hlavná skupina trhať a vpredu sa vytvorila silná sedemčlenná skupina s hlavnými adeptkami na cenné kovy. Nórsko v nej malo trojnásobné zastúpenie, pridali sa dve Fínky, Švédka Kallová a Poľka Justyna Kowalczyková.
      

Po prezúvaní v polovici súťaže viedla Kallová s tesným náskokom pred nórskym tandemom Wengová a Björgenová. Kowalczyková mala na štadióne menší pád a v korčuliarskej časti už za najlepšími jasne zaostávala. Na náročnejšom tzv. modrom okruhu sa vpredu sformovala vedúca pätica, z pôvodnej skupiny okrem Kowalczykovej odpadla aj Fínka Kerttu Niskanenová. Kvinteto bežalo bok po boku až do záverečnej fázy, pred štadiónom sa ale "utrhli" Björgenová s Kallovou a rozdali si to o zlato v dramatickom finiši. Kallová síce nastúpila ako prvá, šprintérske kvality ale v koncovke potvrdila 33-ročná Björgenová, nórsky úspech podčiarkla bronzom Wengová a štvrtým miestom líderka Svetového pohára Therese Johaugová. Spolufavoritka Kowalczyková napokon obsadila za Fínkou Ainou-Kaisou Saarinenovou šieste miesto s odstupom takmer minúty.
      

Pre Björgenovú je to už ôsma olympijská medailia (4-3-1), Nórsko ich má v bežeckom lyžovaní v histórii ZOH na konte spolu 98.
      

Slovenské reprezentantky v skiatlone neštartovali, Alena Procházková i Daniela Kotschová sa pripravujú na šprint voľnou technikou v utorok 11. februára.  


Skiatlon žien (7,5 km klasicky + 7,5 km voľne): 1. Marit Björgenová (Nór.) 38:33,6 min, 2. Charlotte Kallová (Švéd.) +1,8, 3. Heidi Wengová (Nór.) +13,2, 4. Therese Johaugová (Nór.) +14,6, 5. Aino-Kaisa Saarinenová (Fín.) +15,3, 6. Justyna Kowalczyková (Poľ.) +56,1, 7. Kerttu Niskanenová (Fín.) +1:01,7, 8. Jessica Digginsová (USA) +1:31,9, 9. Emma Wikenová (Švéd.) +1:33,6, 10. Masako Išidaová (Jap.) +1:34,7

     




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies