Nový zákon zakázal fyzické tresty detí

NETKY.SK • 21 Marec 2022, 20:51 • 2 min
Nový zákon zakázal fyzické tresty detí

LONDÝN - Zákony proti fyzickým trestom detí prijalo už viac než 60 krajín sveta. Najnovšie aj Wales. Podľa Dohovoru OSN o právach dieťaťa by mali byť deti chránené od akejkoľvek fyzickej i mentálnej ujmy.

slovakia

left justify in out

Nový zákon zakazujúci akúkoľvek formu telesných trestov detí vstúpil v pondelok do platnosti v britskom Walese, informujú agentúry AFP a DPA.

 

Zákonom budú odteraz zakázané fyzické tresty detí vrátanie faciek, bitia a trasenia zo strany ich rodičov alebo vychovávateľov. Vzťahuje sa to aj na deti, ktoré sú vo Walese iba na návšteve. Zmena tiež znamená, že udretie dieťaťa budú považovať za klasické napadnutie,  ako v prípade dospelého. Rovnaký zákon je v súčasnosti v platnosti už aj v Škótsku.

 

img

 

Dávanie faciek dieťaťu považovali už predtým za nezákonné, avšak povolené v prípade, že ide o „primeraný trest“, vysvetľuje AFP. V takejto podobe zostáva zákon naďalej v platnosti v Anglicku i Severnom Írsku.

 

Čo však je považované za „primeraný trest“, závisí od viacerých faktorov. Od veku dieťaťa, či po údere zostali na tele dieťaťa stopy alebo či pri treste človek použil päsť, prípadne nejaký nástroj, napríklad palicu či opasok. V modernom Walese už nie je miesto pre fyzické tresty,“ uviedol vo vyhlásení tamojší premiér Mark Drakeford.

 

Prečítajte si tiež: Kto je zodpovedný za podvodné telefonáty členom britskej vlády?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies