Hrôzostrašná nehoda počas pretekov F1, monopost sa ocitol v plameňoch!

NETKY.SK • 30 November 2020, 18:16 • 2 min
Hrôzostrašná nehoda počas pretekov F1, monopost sa ocitol v plameňoch!

Včerajšia VC Bahrajnu odštartovala v klasickom pretekárskom zápolení. Na okruhu Sakhir len pár kilometrov od pobrežia nič nenasvedčovalo tomu, že o pár chvíľ sa odohrá strašná nehoda.

slovakia

left justify in out

Incident

Jazdci odštartovali do prvého kola. Bojovalo sa vpredu, aj na zadných priečkach. Francúzsky pilot Haasu Romain Grosjean sa však dostal svojou zadnou pneumatikou do kontaktuDaniilom Kvyatom (Alpha Tauri). Výsledkom bolo, že monopost Haas si to pred rovinkou namieril priamo do zvodidiel a pretrhlo ho napoly. Z nádrže začal vytekať benzín a celá predná časť monopostu aj s pilotom začala horieť.

 

 

Roztavený priezor

Francúz bojoval s plameňmi len niekoľko sekúnd, no aj napriek tomu utrpel značné popáleniny a musel byť transportovaný do nemocnice. "Hovoril som mu, aby sa posadil. Všetci okolo boli z tohto incidentu otrasení," popisuje situáciu len niekoľko sekúnd po nehode doktor Ian Roberts.

 

"Keď si sadol, pokúšal som sa dať prilbu dole z hlavy. Priezor na nej bol úplne roztavený, no tvár našťastie neutrpela žiadne poranenia. Boleli ho ruky aj nohy, presne na tých miestach bol popálený."

 

Francúzsky jazdec sa už stihol v dnešných hodinách ozvať aj svojim navernejším fanúšikom. Bolo to síce z nemocnice a na videu je vidieť, že má obviazané obidve ruky a nohy, ale "nič vážneho" sa francúzskemu pilotovi našťastie nestalo.

 

 

"...Som v pohode, teda skoro v pohode. Ďakujem za starostlivosť v nemocnici a za lekársku pomoc F1 tesne po nehode. Nebudem schopný odpovedať na všetky otázky, dopredu sa preto ospravedlňujem. Dúfam, že sa už čoskoro uvidíme."

 

Kritizovaný systém opäť zachránil život pilota
Podľa doktora Robertsa bolo "Halo" práve tým komponentom monopostu, ktoré zachránilo Grosjeanovi život. "Ten náraz bol obrovský a monopost smeroval priamo do bariéry. Nebyť systému Halo, pilot by sa zrejme dostal do bezvedomia, a to by bol len najmenší problém," uzavrel doktor Roberts.

 

Spomeňme si na sezónu 2018 a preteky v belgickom Spa – Francorchamps, kde hneď v úvodnej zákrute vymrštilo McLaren Fernanda Alonsa na monopost Sauberu Charlesa Leclerca. Bez systému Halo, by celý McLaren skončil na prilbe pilota, ktorý v súčasnej dobe už oblieka farby stajne Ferrari.

 

 

Ďalší závod bez Francúza 

V Hasse nahradí Francúza pre ďalšiu VC veľké meno v podaní brazílskeho jazdca Pietra Fittipaldiho. Stane sa tak zástupcom už tretej generácie v seriáli F1. V minulosti do monopostov F1 zasadli aj jeho starý otec a niekdajší šampión Emerson Fittipaldi (majster sveta pre roky 1972 a 1974), jeho prastrýko Wilson Fittipaldi a strýko Christian Fittipaldi.

 

 

"Pietro pozná náš tím, pohybuje sa okolo neho počas ostatných dvoch sezón ako testovací či náhradný jazdec. Rozhodnutie teda nebolo ťažké," informoval šéf tímu Günther Steiner. Pripustil tiež, že Pietro Fittipaldi možno odjazdí aj záverečné preteky sezóny v Abú Zabí 13. decembra.

 

"Síce šancu nedostávam za ideálnych okolností, ale som za ňu nesmierne vďačný. Cením si, že Gene Haasa a Günther Steiner do mňa vkladajú svoju dôveru," povedal Pietro Fittipaldi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies