Nokia vybuduje 4G sieť na Mesiaci

NETKY.SK • 22 Október 2020, 15:1 • 2 min
Nokia vybuduje 4G sieť na Mesiaci

ESPOO - Spoločnosť Nokia oznámila, že vytvorí prvý komunikačný systém LTE/4G vo vesmíre. Spoločnosť uzavrie partnerstvo s NASA v rámci programu návratu ľudí na Mesiac.

slovakia

left justify in out

Fínska technologická spoločnosť Nokia získala kontrakt Amerického národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na vytvorenie 4G siete na Mesiaci.

 

Zákazku vo výške 14,1 miliónov dolárov získala Nokia Bell Labs. Spoločnosť má nasadiť sieť 4G/LTE na Mesiaci pre misie NASA a pre americkú lunárnu základňu, ktorá sa má začať stavať v roku 2028. Potom sa sieť prevedie na 5G.

 

img

 

"Ultrakompaktné základňové stanice LTE s nízkou spotrebou energie by mali byť v prevádzke na mesačnom povrchu od roku 2022," uviedla Nokia v tlačovej správe.

 

Hlavným rysom tejto zmluvy je, že americká vesmírna agentúra koná iba ako zákazník. Dopraviť užitočné zaťaženie na satelit Zeme musia samotné súkromné ​​spoločnosti. V rámci prípravy na návrat na Mesiac už NASA podpísala zmluvy so 14 spoločnosťami na zhruba 370 miliónov dolárov.

 

Vybavenie spoločnosti Nokia bude súčasťou bezpilotného lunárneho pristávacieho modulu Nova-C od texaského startupu Intuitive Machines. Modul zaručuje dodanie na Mesiac nie viac ako 100 kg užitočného zaťaženia. Prvé spustenie modulu sa má uskutočniť v roku 2021 na rakete Falcon 9 spoločnosti SpaceX.

 

img

 

Návrat človeka na Mesiac

Sieť 4G na mesačnom povrchu by sa mala nasadzovať autonómne a poskytovať prenos informácií vrátane vizuálnej navigácie, videa vo vysokom rozlíšení a diaľkového ovládania mesačných roverov.

 

"To všetko je nevyhnutné pre dlhodobú prítomnosť človeka na povrchu Mesiaca," uvádza Nokia.

 

Podľa harmonogramu NASA sa má prvý bezpilotný let v rámci nového lunárneho programu Artemis uskutočniť v roku 2021. Druhý let je naplánovaný na rok 2023. V priebehu letu Artemis-3, ktorý je naplánovaný na rok 2024, by sa mal človek vrátiť na Mesiac.

 

V roku 2030 na Mesiaci vybudujú dlhotrvajúcu misiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona