Počet nabíjačiek pre elektromobily na Slovensku rastie, v tempe výstavby však zaostáva za EÚ

NETKY.SK • 10 Január 2024, 20:00 • 2 min
Počet nabíjačiek pre elektromobily na Slovensku rastie, v tempe výstavby však zaostáva za EÚ

BRATISLAVA - Okrem výstavby nabíjacích staníc je Slovensko pozadu aj v samotnom predaji elektromobilov, ktorý je u nás najnižší v rámci Európskej únie. Výrazný nárast nabíjacích staníc by však mal nastať už v tomto roku.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku bolo koncom minulého roka spolu 1 808 verejných nabíjacích bodov pre elektromobily, čo je medziročný nárast o 22 percent. Tempo výstavby staníc na Slovensku je pomalšie ako európsky priemer, zodpovedá však podľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) trendom v predaji elektromobilov. Tie u nás dosahujú najmenší podiel na celkových registráciách v celej Európskej únii, upozornila SEVA.

 

Pre približne 10-tisíc elektromobilov, jazdiacich v súčasnosti po slovenských cestách, bolo ku koncu roka k dispozícii 1 808 nabíjacích konektorov na 740 lokalitách s celkovým inštalovaným výkonom 82,082 kilowattov.

„Výraznejší nárast počtu dostupných lokalít aj nabíjacích staníc očakáva SEVA v roku 2024, keď budú do prevádzky uvedené stovky nabíjačiek vybudovaných z dvoch výziev plánu obnovy a odolnosti zameraných na firmy a samosprávy,“ uviedol riaditeľ asociácie Patrik Križanský. Šéf SEVA považuje za povzbudivé, že najväčší nárast je pri najvýkonnejších nabíjačkách, keď sa počet konektorov s výkonom nad 300 kW medziročne viac než strojnásobil. Podobne pozitívne sú podľa Križanského aj prírastky v počte konektorov s výkonom nad 150 kW, ktoré zaznamenali nárast o 73 percent.

 

Čísla však zachytávajú len počty verejných nabíjacích staníc, avšak viac než 80 percent výkonov nabíjania sa realizuje na neverejných staniciach – v súkromných garážach, vo firmách, v administratívnych budovách či depách. „Pre rýchlejšiu adaptáciu elektromobility by bolo veľkým prínosom, ak by sme dokázali z plánu obnovy a odolnosti vyčleniť prostriedky aj na podporu výstavby takýchto neverejných staníc, ako je to napríklad možné v Českej republike alebo v Nemecku,“ tvrdí riaditeľ SEVA.

 

U verejných nabíjacích staníc očakáva SEVA v tomto roku intenzívnejší rast. Popri diaľniciach by mali vyrásť vysokorýchlostné nabíjacie huby. Okrem toho sú spustené dve schémy z plánu obnovy pre samosprávy a pre právnické osoby, do ktorých prišli podľa Križanského desiatky žiadostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv / TASR / SEVA, Foto: Energie-portal.sk / Depositphotos (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies