Mesto Kežmarok začne vykurovať nový geotermálny vrt

NETKY.SK • 16 December 2023, 08:05 • 2 min
Mesto Kežmarok začne vykurovať nový geotermálny vrt

KEŽMAROK - Približne 2,5 kilometra hlboký geotermálny vrt začína vykurovať domy a byty v Kežmarku. Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková v piatok (15. decembra 2023) za účasti primátora Kežmarku Jána Ferenčáka spustila skúšobnú prevádzku nového geotermálneho vrtu, ktorý pomôže s vykurovaním domácností v tomto regióne.

slovakia

left justify in out

„Rovnako ako je pre nás výhodné si na Slovensku vyrábať elektrickú energiu, je veľmi dôležité, aby sme hľadali aj ďalšie zdroje energetickej sebestačnosti. Slovensko má v oblasti geotermálnej energie veľký potenciál a som veľmi rada, že to v Kežmarku dokázali využiť, za čo treba určite poďakovať aj pánovi primátorovi,“ povedala počas slávnostného ceremoniálu D. Saková.


Na Slovensku je dnes viac ako 230 geotermálnych vrtov, z ktorých je veľká časť nevyužívaná, prípadne sa používa na rekreačné alebo zdravotnícke účely - v aquaparkoch alebo v kúpeľoch. Aktuálna energetická kríza však ukazuje aj veľký potenciál geotermálnych vrtov pri získavaní tepla na vykurovanie domácností či priemyselných objektov, čo by mohlo prispieť k zníženiu závislosti Slovenska od dovozu plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MH SR, Foto: Geotermálna energia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies