Niektorým častiam Európy hrozí islamizácia, migranti sa oproti domácim o veľa viac reprodukujú

NETKY.SK • 5 Január 2017, 13:12 • 2 min
Niektorým častiam Európy hrozí islamizácia, migranti sa oproti domácim o veľa viac reprodukujú

BRATISLAVA - Niektorým častiam Európy hrozí islamizácia. Islamskí migranti si budujú svoje komunity na starom kontinente a pokiaľ sa dobre neintegrujú, budú destabilizačnými prvkami. V rozhovore pre TASR to povedala riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Martina Lubyová.

slovakia

left justify in out

„Islam ako náboženstvo je veľmi striktný a veľmi silno zakomponovaný v spoločenskom živote veriacich, z komunity je veľmi ťažko odísť. Keď budú v Európe existovať silné, no izolované islamské komunity, napätie sa bude vyostrovať. Vtedy môžu v niektorých oblastiach rozhodovať aj počty ľudí,“ upozornila Lubyová s tým, že sa to netýka celej Európy, ale väčšinou jej západnej a južnej časti. „V tomto smere napríklad Slovensko nie je masovo exponované,“ konštatovala Lubyová.

 

Európu dostáva do nevýhody demografia a nižšia miera reprodukcie väčšinového obyvateľstva. „Keby sa cudzinci integrovali do tej miery, že by mali také isté reprodukčné správanie ako Európania, čiže aj oveľa nižšiu pôrodnosť, tak by to nebolo také zjavné. Ale jednou z hlavných hodnôt islamu je rodina a deti, pripisujú im oveľa väčšiu dôležitosť,“ vysvetlila Lubyová, ktorá si myslí, že ani štátna podpora zvyšovania pôrodnosti nemusí tento trend zvrátiť.

 

„Podpora pôrodnosti zo strany štátu je príliš slabý nástroj. A aj keby dal štát nejaké dávky či príplatky, ovplyvní vás to v takýchto životne dôležitých rozhodnutiach? To, čo vám môže štát dať, nie je až taká silná motivácia,“ dodala Lubyová.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies