Nicholsonová napadla na ÚVO zmluvu Sociálnej poisťovne s Bonulom

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 13:11 • 2 min
Nicholsonová napadla na ÚVO zmluvu Sociálnej poisťovne s Bonulom

BRATISLAVA – Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) dnes na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) napadla zmluvu medzi Sociálnou poisťovňou a spoločnosťou Bonul.

slovakia

left justify in out

Zmluvu s Bonulom uzatvorila Sociálna poisťovňa 26. mája na zabezpečenie strážnej služby v sume 4,93 milióna eur bez DPH. Nicholsonová ÚVO žiada, aby posúdil oprávnenosť vyradenia uchádzača zo súťaže, ktorú na stráženie priestorov vypísala Sociálna poisťovňa.


Poslankyňa za SaS argumentuje, že v súťaži súťažili iba dvaja uchádzači, pričom jeden z nich bol vylúčený. „Mám za to, že nie je jednoznačné, či vylúčenie druhého uchádzača bolo oprávnené, pretože s úspešným uchádzačom sa spája viacero neobvyklých víťazstiev vo verejných obstarávaniach,“ upozorňuje podpredsedníčka parlamentu.


Poslankyňa za liberálov v podaní na ÚVO ako príklady neobvyklých víťazstiev Bonulu v tendroch uvádza zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou za 1,6 milióna eur, kde Bonul podľa nej súťažil s firmou, s ktorou mal rovnakú minulosť aj rodinné väzby. Pri súťaži na ministerstve hospodárstva za 2,2 milióna eur Bonul nemal žiadneho konkurenta. Pri zmluve Slovenskej pošty so spoločnosťou Bonul za 27 miliónov eur bol podľa Nicholsonovej v komisii aj Marek Grzybowski, ktorý rok predtým pracoval ako manažér pre spoločnosť Bonul. Pri zmluve Bonulu s Jadrovou vyraďovacou spoločnosťou za 6,6 milióna eur zasa podľa podpredsedníčky parlamentu televízia Markíza informovala, že Bonul hľadal strážnikov do budovy spoločnosti mesiac pred skončením súťaže, súťaž o mesiac vyhral.


„Všetky uvedené zmluvy, no najmä okolnosti, ktoré predchádzali ich uzavretiu, vzbudzujú značné pochybnosti oprávnenosti vylúčenia uchádzača zo súťaže, na preverenie čoho podnet smeruje,“ uzatvára Nicholsonová.


Aktuálna zmluva s firmou Bonul bola podľa Sociálnej poisťovne podpísaná na základe toho, že zvíťazila v štandardnom verejnom obstarávaní. Celkovo si prevzalo súťažné podklady osem spoločností, nakoniec ponuku predložili dvaja uchádzači.

 

„Konzorcium K.G.V. Security spol. s r. o. bolo pre nesplnenie podmienok účasti vylúčené. Konzorcium K.G.V. Security spol. s r. o. dostalo viacero možností na preukázanie splnenia podmienok (z tohto dôvodu sa súťaž predĺžila), ale nereagovali. Nie je preto pravda, že Bonul súťažil ´sám so sebou´. Vylúčenie niektorého z účastníkov verejného obstarávania nie je dôvodom na jeho zrušenie,“ uviedlo 1. júna ústredie Sociálnej poisťovne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies