Dlžníci by ukončenie fixácie hypotéky mali riešiť čím skôr

NETKY.SK • 10 August 2023, 11:51 • 2 min
Dlžníci by ukončenie fixácie hypotéky mali riešiť čím skôr

Bratislava-Predražené sadzby hypoték môžu byť príčinou rastu osobných bankrotov

slovakia

left justify in out

Inflácia, ktorá postihla nielen našu krajinu, predstavuje veľkú záťaž pre celú spoločnosť. Negatívne ovplyvňuje domácnosti, podnikanie, zamestnanosť. Dotýka sa každej oblasti. Azda najviac ju pociťujú občania, ktorí si vzali hypotekárne úvery. Už dlhší čas ich sadzby narastajú, čo výrazne ovplyvňuje domáci rozpočet. Mesačné splátky za hypotéky narástli niektorým občanom o desiatky aj stovky eur. Zdražené hypotéky môžu byť príčinou osobných bankrotov. Podľa odborníkov máme štvrtú najvyššiu úroveň úrokových sadzieb v eurozóne.

 

Počet osobných bankrotov obyvateľov Slovenska rastie, pričom k tomu môžu onedlho prispieť aj drahšie hypotéky. Týka sa to najmä tých, ktorým sa končí fixácia hypotekárnych úverov. Upozornil na to garant pre sektor úverov spoločnosti Universal maklérsky dom Marek Sokol, podľa ktorého by si nemali dlžníci nechať riešenie situácie po skončení fixácie úroku na poslednú chvíľu. Slovensko má podľa maklérov v súčasnosti štvrtú najvyššiu úroveň úrokových sadzieb v eurozóne.

 

Nárast predstavuje problém nielen pre žiadateľov o úver, ale aj pre terajších dlžníkov, ktorým sa končí fixácia a ktorí sa môžu práve pre neschopnosť splácať úver s novými podmienkami dostať do existenčných problémov. "Jednoznačne odporúčam, aby túto situáciu riešil klient s dostatočným predstihom, a to pokojne 6 - 12 mesiacov pred koncom fixácie," priblížil Marek Sokol s tým, že čím neskôr situáciu začne riešiť, tým bude mať menší manévrovací priestor. Pokiaľ si klienti brali hypotekárny úver pred tromi rokmi, keď boli úrokové sadzby približne na úrovni 0,80 % ročne (p. a.), v súčasnosti ich čakajú sadzby výrazne vyššie, a to aj cez 4 %. Znamená to, že úver vo výške napríklad 100 000 eur mal pred tromi rokmi mesačnú splátku na úrovni 313 eur. "Dnes, v dôsledku zvýšenia úrokovej sadzby, by sa mesačná splátka pri zostatkovom úvere vyšplhala až na vyše 430 eur, pokiaľ by sme rátali so 4 % sadzbou p. a. V prípade vyšších úverov tak vie mesačná splátka vzrásť aj o ďalšie stovky eur," upozornil odborník.

Ideálnym riešením by podľa odborníka bolo odkladanie určitej sumy peňazí, ktorá by rozdiel dokázala pokryť čo i len čiastočne. Mesačnú splátku je možné optimalizovať aj uskutočnením mimoriadnej splátky. "Najčastejším riešením, pokiaľ je to možné, je predĺženie doby splatnosti tak, aby natiahnutím doby splácania úveru došlo k dostatočnému zníženiu mesačnej splátky. V takomto prípade však klient preplatí na úvere výrazne vyššiu sumu," upozornil Sokol s tým, že dlžník často ani nemá na výber a musí prijať túto verziu.

 

V najbližšom období sa očakáva mierne zvýšenie úrokových sadzieb, no následne by sa podľa Sokola už trh mohol zastabilizovať. Na druhej strane je však plánovanie takýchto predpovedí podľa neho veľmi ťažké, keďže to závisí od množstva ekonomických faktorov. "Z tohto pohľadu je preto nesmierne dôležité, aby sa hlavne v eurozóne podarilo zastabilizovať úroveň inflácie, čoho následkom by mohlo byť uvoľňovanie tzv. slučky na úrokových sadzbách," uzavrel odborník. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies